Anca Dragu: Noua schema de ajutor de stat, pe care o analizam, vizeaza proiectele de peste 2 milioane de euro

euro_caramizi.jpg

Noua schema de ajutor de stat la care lucreaza Ministerul Economiei impreuna cu Ministerul Finantelor Publice vizeaza proiecte care pornesc de la doua milioane de euro, suma semnificativ mai mica decat plafonul din vechea schema, de 10 milioane de euro, sustine ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

„Ministerul Finantelor are aceasta schema mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, impreuna cu ministerul Economiei, avem in vedere o noua schema care sa vizeze si business-urile ceva mai reduse, o schema care sa inceapa de la doua milioane de euro. (…) La 10 milioane avem acum proiectele prin planul de investitii Junker si, de aceea, am simtit nevoia sa umplem si acest gol pe o piata a proiectelor de o valoare mai mica. Bugetul si toate celelalte conditii sunt in analiza„, a explicat luni Anca Dragu, in cadrul conferintei de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Concurentei.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor sustine ca este necesara o aplicare eficienta a regulilor ajutorului de stat, fara discriminare intre companiile publice si cele private, care sa conduca la rationalizarea si eficientizarea utilizarii banului public si la cresterea competitivitatii economice.

In privinta companiilor de stat, ministrul Finantelor sustine ca acestea pot fi sprijinite prin masuri economice sau de ordin social, dar doar cu conditia aplicarii unor planuri de restructurare care sa duca la eficientizarea lor.

„Statul, in general, (si MFP) are in proprietate intreprinderi publice. Unele se confrunta cu dificultati financiare ce acumuleaza datorii restante. In acest context, este important ca statul sa le trateze pe principii de eficienta economica, sa nu permita mentinerea pe piata a companiilor generatoare de pierderi in orice conditii si sa ia masuri pentru restructurarea lor. Practic, pot fi agenti economici, fie publici fie privati care, printr-un comportament inadecvat, sa distorsioneze regulile pietei. Pentru a solutiona problemele companiilor in dificultate, statul poate recurge, din ratiuni de ordin economic, in conditii similare unui operator privat atunci cand este vorba de stat ca actionar, sau de ordin social, pentru pastrarea locurilor de munca, la anumite masuri de finantare, cum ar fi injectii de capital, stergere sau esalonare de datorii sau acordare de garantii de stat. In orice caz, statul trebuie sa conditioneze sprijinul acordat acestora prin implementarea de programe de restructurare care sa conduca la viabilizarea si asigurarea sustenabilitatii pe termen lung”, a subliniat ministrul Finantelor Publice.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top