Fondurile alocate pentru 2017 pentru investitii in sectorul agricol vegetal au fost epuizate

Fonduri_proiecte-e1385021195722.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca fondurile disponibile prin submasura (sM) 4.1 „Investitii in exploatatii agricole” pentru sectorul vegetal si pentru zona montana aferenta acestei submasuri au fost epuizate in primele 5 zile din etapa a doua de depunere a sesiunii anuale 2017. De asemenea, au fost solicitate integral si fondurile alocate sectorului vegetal aferent sM 4.1 pentru solicitantii din arealul ITI – Delta Dunarii.

„Numarul mare de cereri de finantare pentru sectorul vegetal arata nevoia reala de investitii in tehnologizarea agriculturii in toate zonele tarii. Este evident ca fondurile disponibile sunt insuficiente pentru a acoperi tot necesarul de tehnica agricola din tara noastra, dar cu toate acestea reprezinta un ajutor considerabil pentru dezvoltarea si modernizarea agriculturii romanesti.” a precizat directorul general al AFIR, Adrian – Ionut CHESNOIU.

Pentru sM 4.1 – sector vegetal, AFIR a primit on-line in sesiunea din acest an 1.163 de solicitari de finantare in valoare totala nerambursabila de 456,8 milioane de euro. Alocarea financiara, disponibila pentru sesiunea anuala de depunere a cererilor de finantare a investitiilor la nivel national in sectorul vegetal a fost de 79 de milioane de euro.

Solicitantii de finantare pentru sectorul vegetal (sM 4.1) din zona ITI – Delta Dunarii au depus pe pagina de internet a AFIR (www.afir.info) 123 de cereri de finantare in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro. Fondurile alocate pentru acest tip de investitii care se adreseaza solicitantiilor de finantari din zona ITI – Delta Dunarii au fost in valoare de 16,5 milioane de euro.

Totodata, solicitantii de fonduri pentru investitii in exploatatii agricole din zona montana au depus on-line 78 de cereri de finantare in valoare totala de 47,5 milioane de euro. Precizam ca pentru zona montana aferenta sM 4.1 au fost alocate 14 milioane de euro.

Precizam ca depunerea proiectelor in cadrul sesiunii anuale s-a oprit inainte de termenul limita prevazut in anuntul de lansare pentru ca valoarea publica totala a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depasit 200% din alocare (excluzand valoarea publica totala a proiectelor retrase).

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investitii in exploatatii agricole prin sM 4.1 a fost lansata in data de 3 mai 2017. Termenul limita de depunere a cererilor de finantare este de 31 iulie 2017 pentru componentele pentru care nu au fost solicitate intergral fondurile disponibile, respectiv sectorul ferme de familie si sectorul zootehnic.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top