Cifrele nu mint niciodata! Romii de la Pata Rat, „reintegrati social” in stil romanesc, pe milioanele de euro ale norvegienilor, cu pizza, conferinte si alte susanele

mars_tigani_pata_rat_coastei21-eo_0.jpg

Ce s-a facut cu adevarat in cadrul proiectului Pata-Cluj, care a accesat peste 3 milioane de euro, fonduri norvegiene? Datele financiare, extrase din anexa care prezinta bugetul proiectului, vorbesc de la sine, fara a mai fi nevoie de niciun fel de comentarii. Cifrele, spre deosebire de oameni, nu mint niciodata.

Totusi, de un singur comentariu este nevoie, pentru a intelege contextul cheltuielilor pe care vi le vom prezenta mai jos: ele sunt efectuate, vorba vine, pentru reintegrarea sociala a romilor de la Pata Rat, pentru desegregarea lor si pentru imbunatatirea situatiei de locuire, pentru a le creste romilor accesul la educatie, sanatate s.a.m.d. Pe scurt, milioanele de euro din fondurile norvegiene accesate prin proiectul Pata-Cluj (am aratat aici cine sunt sforarii din spatele acestui proiect) ar fi trebuit sa scoata „pata” din Pata Rat, au fost destinate, cel putin declarativ, unor actiuni de redare a demnitatii oamenilor care locuiesc in aceasta margine de urbe, aducerii lor la un nivel de civilizatie mai apropiat de Clujul anului 2017, de orasul care se lauda cu unele dintre cele mai bune conditii de trai din Romania.

Cifrele nu mint niciodata

Mai presus de orice fel de declaratii si explicatii justificative, emise in spatiul public de catre membrii echipei de management a proiectului, sunt cifrele, singurele care nu mint niciodata.

Costurile totale, eligibile, ale proiectului Pata-Cluj, sunt de 3 147 496 de euro. Cireasa de pe tortul acestui proiect reprezinta mutarea a 35 de familii in apartamente sociale, cu o chirie lunara modica. Pentru construirea apartamentelor s-a ales ca solutie lemnul, un material mult mai ieftin decat caramida.

Conform bugetului proiectului, realizarea a 23 de apartamente in Zona Metropolitana Cluj a costat 1 019 448 de euro. S-au mai adaugat costurile cu terenul si alte taxe, in valoare de 45 048 euro, cu echipamentele pentru apartamente – 19 250 euro, utilitatile pentru case, taxele privind utilitatile – 6 000 de euro, taxele anuale pentru terenuri si case – 3 331 euro. Au mai existat, in plus, si alte cheltuieli si taxe pentru procurarea apartamentelor: ”registrer and other taxes regarding the procurment of the apartaments” – 22 903 euro, ”registrer and other taxes regarding the formalities for properties passage of the houses” – 9 342 euro. Asigurarile pentru case si apartamente au mai costat inca 3 500 de euro.

Daca adunam toate aceste cheltuieli ajungem la un total de 1 128 822 de euro. Costul total eligibil al proiectului a fost de 3 147 496 de euro, din care, daca scadem costurile pentru case, ajungem la suma de 2 018 674 de euro, alte cheltuieli in cadrul proiectului.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top