A fi capitala culturala europeana

Sa obtii statutul de „capitala culturala europeana” este pe cit de onorant, pe atit de dificil. Dupa stiinta mea, principalele conditii ce-ar trebui indeplinite pentru a atinge un asemenea nobil obiectiv sunt urmatoarele:

  • Sa existe o traditie si o personalitate culturala a orasului respectiv, un anumit specific puternic si atragator, sustinut si de imprejurimi. Cu alte cuvinte, trebuie definit si promovat cit mai bine profilul cultural al comunitatii respective.
  • Patrimoniul, si nu doar cel pur cultural, sa fie bine conservat si pus in valoare, inclusiv cu ajutorul noilor tehnologii;
  • Sa existe o suma de manifestari culturale prestigioase, organizate periodic, cu o participare internationala cit mai consistenta, manifestari de o diversitate culturala care sa demonstreze potential in mai multe domenii, beneficiind, desigur si de o promovare corespunzaroare;
  • Sa existe cit mai multe colaborari culturale cu parteneri prestigiosi, europeni in special dar nu numai, la nivel interinstitutional dar si intre personalitati individuale, asociatii, parteneriate, initiative etc. si acestea sa fie cit mai bine cunoscute.
  • Sa existe o buna colaborare intre autoritatile locale, regionale si nationale si reprezentantii institutiilor si ai mediilor culturale, precum si ai societatii civile;
  • Sa se practice din vreme un lobby consecvent si convingator pe linga institutiile si personalitatile cu capacitate de decizie si de influenta, la toate nivelele. Infratirile cu alte orase din cit mai multe tari sunt de cultivat.

Bineinteles ca orasul trebuie sa fie cunoscut in Europa. O pozitionare geostrategica interesanta poate conta. E bine sa fii un nod important de transport, sa detii un loc important in fluxurile financiar-monetare, sa ai o piata a capitalurilor relativ dezvoltata. Este deci necesara si o baza economica, in special servicii de calitate, turism, comert deschise spre toate azimuturile, investitori straini care sa duca faima si un portofoliu consistent de proiecte europene. De asemenea, unul sau mai multi poli stiintifici cu un renume bun pot fi extrem de pretuiti. Polii religiosi, mai ales de pelerinaj, de asemenea. Este nevoie apoi de o baza sociala, de un nivel de trai decent. O zona in care 40% din populatie, de pilda, e alcatuita din asistati social va avea putine sanse sa fie aleasa. Conteaza si mediul, spatiile verzi si integrarea lor urbanistica. Chiar gradul de poluare este de luat in seama.

Odata depusa candidatura, se intra sub monitorizare si conteaza tot ceea ce se intimpla pina la data deciziei, aceasta nu va fi deci luata in ultima clipa pe baza unei fotografii de moment. De aceea trebuie stabilita si urmata o adevarata foaie de parcurs, de catre toti actorii implicati, printr-un parteneriat multiplu. Mass-media joaca un rol foarte important prin relatarea diferitelor evenimente, mai mult sau mai putin fericite, apoi sa stiti ca exista deja raportori in orasele candidate, care trebuie sa demonstreze, in primul rind, spirit european, daca vor sa aiba succes.

Este bine sa ai cit mai multi reprezentanti de buna conditie in Europa, cit mai multe parteneriate strategice, cit mai multe si mai bune proiecte si initiative. Este o munca deloc usoara, foarte complexa, care necesita profesionisti, de la diplomati pina la restauratori, institutii si oameni de cultura, de stiinta, autoritati, arhitecti, peisagisti, artisti, istorici, firme si oameni de afaceri, ONG-uri si multi altii din varii domenii de activitate. Dar merita efortul, pentru ca orasul poate intra intr-un circuit international benefic din toate punctele de vedere.

Daca fiecare si-ar face datoria, ar trebui ca urbea respectiva sa se califice in mod firesc, cvasinatural. Din pacate, la toate nivelurile intervin interese nu foarte ortodoxe, sfere de influenta subiective, birocratie si chiar un usor parfum de coruptie. De aceea e bine sa fii pregatit pentru orice. Sunt de cultivat nu doar institutii si organizatii oficiale, inclusiv politice, inclusiv servicii care au moduri diferite de actiune, eventual mai discrete, daca nu chiar secrete, ci si organizatii neoficiale, dar a caror putere de influenta este mare, se stie.

Daca aplicam aceste conditii la situatia concreta a Iasiului si analizam, putem usor intui ce sanse are, pe termen scurt, de a deveni o capitala europeana a culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top