A fost adoptata Strategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020

strategie-competitivitate.jpg

strategie-competitivitateStrategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020 a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei. Strategia are in vedere sprijinirea sectoarelor-cheie nationale, in domeniul competitivitatii.

Urmatorii pasi vor fi reprezentati de: stabilirea planurilor de actiune, ce vor cuprinde termene, institutii responsabile, surse de finantare si modalitati de implementare; stabilirea metodologiei prin care se va verifica implementarea strategiei.

In urma analizelor, au fost selectate 10 sectoare economice cu potential competitiv, care au legatura cu domeniile de specializare inteligenta mentionate in Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020.

Aceste domenii care au un potential competitiv sunt: turism si ecoturism, textile si pielarie, lemn si mobila, industrii creative, industria auto si componente, tehnologia informatiei si comunicatiilor, procesarea alimentelor si bauturilor, sanatate si produse farmaceutice, energie si management de mediu, bioeconomie (agricultura, silvicultura, pescuit, acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii.

Strategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020 are ca si obiective:

  1. reducerea fiscalitatii prin:
  • Aplicarea scutirii impozitului reinvestit in productia/achizitia de calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control, de facturare, precum si in programe informatice;
  • Scaderea cotei de impozit pe dividende de la 16% la 5% incepand cu 1 ianuarie 2017 pentru dividendele distribuite intre persoane juridice romane, cat si pentru persoanele rezidente in Uniunea Europeana si state cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri;
  • Micsorarea cotei de impozit pentru veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de dividende, inclusiv venitul obtinut ca urmare a detinerii de titluri de participare definite de legislatia in materie la organisme de plasament colectiv, la 5% din suma acestora, incepand cu 1 ianuarie 2017;
  • Scaderea cotei standard de TVA la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 19% incepand cu 1 ianuarie 2017;
  • Reducerea, incepand cu 1 ianuarie 2016, a nivelurilor de accize pentru alcool si bauturile alcoolice, iar la carburanti, incepand cu 1 ianuarie 2017;
  • Pastrarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de alimente si servicii de restaurant si catering
  • Scoaterea impozitului pe constructii speciale incepand cu 1 ianuarie 2017, in scopul stimularii investitiilor si incurajarii competitivitatii.

2. Sprijinirea actiunilor parteneriale intre mediul public si mediul privat;

3. Sustinerea factorilor si serviciilor suport – in acest sens, se are in vedere dezvoltarea activitatilor de cercetare-dezvoltare si inovare proprii ale intreprinderilor, inclusiv prin promovarea unor masuri de sprijin finantate din fonduri nationale si europene. Mai mult, se doreste dezvoltarea, cu precadere, in sectoarele de specializare inteligenta, a structurilor integrate care reunesc companii si organizatii de cercetare cu profil similar si/sau complementar (ex. centre de competenta, clustere de inovare)

  • Promovare celor 10 sectoare economice cu potential competitiv (mentionate mai sus)
  • Pregatirea Generatiei 2050 si provocari societale – se urmareste crearea unor fundamente in domeniul educatiei, adaptate societatii moderne, prin obiective precum: monitorizarea educatiei obligatorii in baza unui standard de aptitudini generat de experientele internationale, implementarea unui sistem flexibil si inovativ in invatamant, favorizarea deschiderii intelectuale catre valorile civilizatiei contemporane si crearea unor punti de legatura cu diaspora prin mecanisme durabile de cooperare – oportunitati de afirmare profesionala.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top