A fost emis raportul final asupra proiectului ClusterPoliSEE

cluster.jpg

clusterAgentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a derulat proiectul ClusterPoliSEE (Smarter Cluster Policies for South East Europe), cluster finantat in cadrul Programului pentru Cooperare Transnationala SEE, incepand cu 2012. 

Implementarea acestuia a durat 32 de luni si a beneficat de un buget de 5,18 mil. Euro (3,81 mil. Euro din Fondul European de Dezvoltare Regională și 0,59 mil. Euro din Instrumentul de Pre-Aderare (IPA)). 

Proiectul s-a derulat in parteneriat cu alte 23 organizatii din 12 tari apartinand spatiului SEE. Planul de activitati a inclus o abordare matriciala complexa, bazata pe dezvoltarea a sapte arii specifice: 

  • Inovare, Dezvoltare Clustere prin Cercetare&Dezvoltare;
  • Sustenabilitate prin Dezvoltare Clustere;
  • Cooperare Internationala Clustere si networking;
  • Imbunatatire Cadru Financiar (Finantare Clustere);
  • Clustere si Specializare Regionala;
  • Noi aptitudini si Creare locuri de Munca;
  • Cooperare intersectoriala.

Cateva exemple de activitati desfasurate in cadrul acestui cluster au fost: 

  • dezvoltarea unei Platforme on-line de imbunatatire a politicilor de clustere, folosind instrumente de informare si comunicare, precum si un depozit on-line cu rezultate obtinute si bune practici colectate din proiect;
  • realizarea unei analize SWOT la nivelul Regiunii Nord-Est privind politica dedicata clusterelor;
  • organizarea Conferintei Nationale a Clusterelor din Romania “Clusterele si managementul cunoasterii pentru Europa 2020” la Iasi in perioada 22-23 septembrie 2014, care s-a remarcat prin prezenta unor importanti decidenti europeni in politica de clustere, autoritati publice, organizatii de management a clusterelor din Europa, companii si membri ai clusterelor, universitati, institute de cercetare, totalizand peste 180 participanti;
  • realizarea unui Plan Strategic Comun care a inclus semnarea unui acord institutional intre organizatiile partenere din spatiul SEE privind activitatile comune viitoare in sprijinul politicii de clustere si a beneficiarilor directi – clusterele din regiuni europene.

In conformitate cu documentele strategice emise de Comisia Europeana pentru perioada de programare 2014-2020, politica de dezvoltare si sprijinire a clusterelor va capata o amploare si mai semnificativa tinand cont de beneficiile economice tangibile pe care astfel de grupari le pot aduce regiunilor, in contextul nevoii de specializare a regiunilor, pentru eficientizarea utilizarii resurselor si valorificarea avantajelor competitive proprii.

Sursa: ADR Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top