A fost lansat Barometrul accesului la finantare al întreprinderilor de economie socială din România

p4.jpg

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile de economie socială din România folosesc fonduri proprii pentru a se dezvolta, arată cel mai recent raport de cercetare privind ecosistemul finanțărilor sociale din țara noastră. România are nevoie de finanțatori privați specializați, care să vizeze în mod activ aceste întreprinderi. Anul acesta, în luna aprilie, se va înființa prima instituție nebancară de finanțare alternativă cu capital românesc dedicată exclusiv economiei sociale – AFIN IFN SA.

Întreprinderile din sfera economiei sociale din România au nevoie urgentă de instrumente de finanțare flexibile, adaptate specificului lor, arată „Barometrul accesului la finanțare al întreprinderilor de economie socială”, lansat recent în cadrul unui eveniment online.

Documentul cuprinde o radiografie a ecosistemului finanțărilor sociale din România și identifică soluțiile la problemele actuale de acces la finanțare.

Potrivit raportului, în România, cele peste 17.000 de întreprinderi din acest sector au dificultăți în accesarea unor finanțări – disponibile altor tipuri de întreprinderi în funcție de nivelul lor de dezvoltare (dezvoltarea de proiecte pilot, scalare și creștere) . Mai mult de jumătate dintre acestea, indiferent de forma de organizare, se finanțează preponderent din surse proprii. Numai două dintr-o sută de întreprinderi respondente spun că au accesat în ultimii 3 ani un credit pentru investiții și doar una dintr-o sută de întreprinderi analizate a obținut un credit pe termen scurt.

„Accesul problematic al întreprinderilor sociale la finanțare are multiple cauze. Întreprinderile sociale au în principal o misiune socială și, prin urmare, dau adesea impresia creditorilor sau potențialilor investitori că prezintă riscuri mai mari și sunt mai puțin profitabile decât alte întreprinderi. De asemenea, aceste entități tind să fie mici, fără capacitate internă de a pregăti un plan de afaceri și a elabora proiecții financiare solide, cerute de instituțiile financiare. În plus, cunoștințele încă reduse ale instituțiilor financiare privind particularitățile acestor întreprinderi – distribuirea limitată sau nedistribuirea profitului, procesul decizional participativ sau guvernanța democratică, măsurarea și raportarea impactului social îngreunează accesul lor la finanțarea tradițională și la instrumentele prin care se sprijină IMM-urile în general ”, explică Ancuța Vameșu, președinte RISE și expert ADV România, coordonatorul Barometrului.

Citește comunicatul în întregime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top