Adrian Vasilescu (BNR): Vine o vreme cu bani mai puțini și mai scumpi

sondaj.png

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, spune pentru Europa Liberă că România a intrat cu dreptul în economia de piață, dar în tabloul veniturilor și cheltuielilor populației, este încă în urma istoriei.

Adrian Vasilescu consideră că ascensiunea dolarului din această perioadă, pe seama urmărilor războiului din Ucraina, va aduce României costuri pe piața energiei. Iar tranziția energetică se vede deocamdată doar în proiecte.

În privința sistemului bancar, spune el, amenințări cauzate de război au țările ale căror bănci au expunere mare pe Rusia. România nu are astfel de bănci.

În interviul acordat Europei Libere, Adrian Vasilescu vorbește despre opțiunea între ROBOR și IRCC a românilor care au credite, dobânda cheie, perspectivele inflației și datoria publică a României, care a depășit 50% din PIB.

1. Europa Liberă: Avem un război la graniță, domnule Vasilescu. Vedem cum este influențată piața valutară. Va continua sau nu ascensiunea dolarului faţă de euro și la cât ar putea ajunge paritatea euro – dolar?

Adrian Vasilescu: Avem o conjunctură specială. Putem vorbi într-un context global, pentru că este o temă care se discută la nivel mondial. Tot ce vorbim în România nu poate fi extras și sustras din contextul global. Ce se întâmplă în lume, luăm și noi în piept, cu un impact foarte puternic.

Din 2003, România a trecut la referința Euro. Noi facem un curs al schimburilor valutare plecând de la referința leu – euro. Tot ce e dincolo, nu e calculat direct, ci se calculează prin intermediul altor valute, toate raportate la euro.

Tabloul e foarte interesant. Dacă ne uităm la euro, din 24 februarie până acum, nu s-au mișcat primele 3 poziții, am avut o valoare unitară, 4. La dolar sunt schimbări spectaculoase încă de la primele două zecimale. Dolarul a crescut în raport cu euro și se reflectă această creștere și în raportul leu – dolar, dar aceasta se calculează via euro.

Dolarul se întărește față de euro și față de alte valute. Acest război a dat câștig de cauză dolarului, care pare acum a fi cea mai puternică monedă. Fluctuațiile sunt, însă, inevitabile.

Ascensiunea s-a oprit miercuri, după ședința FED, care a urcat dobânda de politică monetară cu 0,5%. Una dintre cele mai importante și drastice reacții pe care le ia FED în ultimii zeci de ani, a scris presa internațională. Dolarul a scăzut. Asta nu înseamnă că așa va rămâne. Probabil că tendința va merge înainte.

Citește interviul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top