Agricultorii ecologici pot depune cereri pentru subventii pana pe 29 noiembrie

fructe.jpg

fructeAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca cererile de solicitare a ajutorului specific acordat pentru imbunatatirea calitatii produselor agricole in sectorul de agricultura ecologica se pot depune pana la 29 noiembrie 2013, inclusiv.

Pentru acest tip de ajutor specific, Romania beneficiaza de fonduri europene de 4.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Potrivit HG nr. 759/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul specific se acorda pentru exploatatiile din productia vegetala si animaliera, care sunt inregistrate in sistemul de agricultura ecologica si care se afla in perioada de trecere de la agricultura conventionala la agricultura ecologica, numita conversie.

Solicitanti eligibili

Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice, care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • sunt inregistrati in fiecare an pentru care solicita ajutorul specific, in sistemul de agricultura ecologica, la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) prin Directiile Agricole de Dezvoltare Rurala judetene;
  • detin un contract incheiat cu un organism de inspectie si certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de catre MADR;
  • detin un document justificativ/certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, in care se mentioneaza statutul exploatatiei in conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafata, numarul de animale, numarul de familii de albine, emis de organismul de inspectie si certificare cu care a incheiat contractul;
  • se mentin in sistemul de agricultura ecologica pe o perioada de 5 ani;
  • in cazul beneficiarilor din productia vegetala, suprafata agricola in folosinta trebuie sa fie de cel putin 0,30 ha, ocupata cu culturi anuale, culturi perene sau pasuni si fanete permanente;
  • sa respecte normele de ecoconditionalitate care cuprind bunele conditii agricole si de mediu – GAEC si cerintele legale in materie de gestionare – SMR stabilite prin Ordinul M.A.D.R, M.M.P si al A.N.S.V.S.A. nr. 187/2.155/42/06.09.2011 pentru aprobarea cerintelor legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul si identificarea si inregistrarea animalelor in cadrul schemelor si masurilor de sprijin pentru agricultori in Romania), daca solicita si sprijin pentru suprafata.

Ajutorul specific nu se acorda in cazul repetarii anului de conversie/prelungirii perioadei de conversie.

Conditii de acordare

Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singura cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploatatie din productia vegetala, fie numai pentru una din speciile din productia animaliera sau numai pentru o exploatatie din apicultura.

In cazul in care beneficiarul exploateaza mai multe terenuri aflate pe raza mai multor judete, cererea va fi depusa la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla suprafata mai mare pentru exploatatiile din domeniul vegetal; iar pentru exploatatiile din domeniul cresterii animalelor, beneficiarul va depune cererea la centrul judetean APIA pe raza caruia se afla inregistrat sediul social pentru persoane juridice/PFA/II/IF, respectiv domiciliul pentru persoane fizice.

Controlul la fata locului se efectueaza pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cererea pentru ajutor specific, incepand cu data de 6 ianuarie 2014.

Nerespectarea conditiilor de eligibilitate prevazute pentru acordarea ajutorului specific poate atrage, dupa caz, reducerea/excluderea de la plata, respectiv penalitati/sanctiuni multianuale in conformitate cu OMADR nr. 17/2011 cu modificarile si completarile ulterioare.

Documente anexate:

Ghidul solicitantului (PDF)

Anexa 1 – Cerere de plata agricultura ecologica 2013 (PDF)

Anexa 2 – Instructiuni de completare (PDF)

Anexa 3 – Declaratie (PDF)

Anexa 4 – Instiintare caz de forta majora (PDF)

Anexa 5 – Formular M1 – Schimbare date (PDF)

Anexa 6 – Formular M2- Retragere (PDF)

Anexa 7 – Formular M3 – Schimbare forma (PDF)

Anexa 8 – Formular C – Completare (PDF)

Anexa 9 – Formular M6 – Transfer (PDF)

Sursa: APIA

Doriti sa obtineti subventii sau ajutoare de stat pentru agricultura?

Simtiti ca nu mai faceti fata birocratiei si ca aveti nevoie
de ajutor?

Cereti ajutorul expertului Finantare.ro, Antoniu Poienaru!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.