AGRICULTURA FOAMEI

ROMÂNIA are o suprafaţă agricolă de 14,741 milioane de hectare (61,8% din suprafata totala a tarii), dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile  . După o evaluare făcută în noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate.

În 2005, din totalul de 4.256.152 exploataţiilor agricole, 4.121.247 utilizau o suprafaţă agricolă de 13.906,7 mii ha, astfel că suprafaţa agricolă medie a unei exploataţii agricole din România este de 3,37 ha. Exploataţiile individuale au, în medie, 2,15 hectare, împărţite în 3,7 parcele, în timp ce exploataţiile cu un potential mai rezonabil (vreo 10 entitati) au în folosinţă, în medie 269 hectare, divizate în circa 9 parcele fiecare.

 

Problemele fundamentale ale agriculturii din România sunt: lipsa unor investiţii majore în agricultură (nu atât din cauza lipsei fondurilor de finanţare, ci mai degrabă din dificultatea accesării acestora), fărâmiţarea pământurilor, litigiile legate de proprietate, tehnologia precară, o foarte slaba organizare şi lipsa de interes. Produsele româneşti nu corespund întotdeauna standardelor de calitate ale UE, ceea ce şi explică lipsa prezenţei pe pieţele externe, în timp ce mărfurile din import au invadat rafturile magazinelor autohtone.

About C. M. Dragan

Cm.Dragan este profesor universitar, doctor docent in stiinte; Este membru de onoare al Academiei Romane, specialist in contabilitate si conturile nationale; controlul financiar, auditul si expertiza contabila; finante,banci si asigurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.