Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011 – 2012, asupra culturilor agricole

seceta.jpg

Ajutoarele de minimis se acorda producatorilor agricoli pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011- 2012, asupra culturilor agricole; certificat prin informarile detaliate privind aria de raspandire, categoria si intensitatea fenomenului de seceta, comunicate de Administratia Nationala de Meteorologie precum si cu efectele acestuia asupra culturilor agricole, inregistrate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Schema de ajutor de minimis reglementata de prezenta hotarare nu se aplica urmatoarelor categorii de ajutoare:
a) ajutoarelor a caror suma se stabileste pe baza pretului sau a cantitatii produselor introduse pe piata;
b) ajutoarelor pentru activitatile legate de export, adica ajutoarelor legate direct de cantitatile exportate, de infiintarea si functionarea unei retele de distributie sau de alte cheltuieli curente legate de activitatea de export;
c) ajutoarelor conditionate de utilizarea de produse nationale in defavoarea celor importate;

Beneficiarii prezentei scheme sunt producatorii agricoli persoane fizice, care exploateaza culturi agricole, in teren arabil (in nota de fundamentare de specificat de ce au fost alese numai culturile agricole in teren arabil).

Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie, fara insa a depasi plafonul maxim prevazut la art. 3, alin (2) din Regulament.

Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar intr-o singura transa, incepand cu data de 15 noiembrie 2012.

Beneficiarii sprijinului financiar reprezentand ajutorul de minimis nu pot renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafetele de teren pentru care primesc sprijinul in cauza, pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care sprijinul financiar a fost acordat (de trecut in NF de ce se doreste mentinerea angajamentului pe o perioada de 3 ani).

Pentru obtinerea sprijinului financiar, solicitantii intocmesc cereri, conform modelului prevazut in anexa nr.1 si le depun la Directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla terenurile, insotite de urmatoarele documente:
a) o copie a BI/CI a solicitantului sau, dupa caz, imputernicire/procura notariala si o copie a BI/CI a reprezentantului legal;
b) dovada cont activ banca/trezorerie;
c) copie a cererii unice de plata pe suprafata pentru anul 2012, certificata prin inscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul” de centrele locale sau judetene, dupa caz, respectiv al municipiului Bucuresti, ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa caz.
d) adeverinta in original, care sa ateste, conform inscrisurilor din Registrul agricol, suprafata de teren utilizata de solicitant in baza oricarui act juridic care confera dreptul de folosinta asupra terenului in cauza, pentru beneficiarii prevazuti la alin.(3) al art.3.

Documentele prevazute la alin.(1) lit.a) sunt prezentate in original si copie, in vederea certificarii de reprezentantul Directiilor pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti, prin inscrierea pe copie a sintagmei „conform cu originalul”.

In situatia in care un producator agricol detine in exploatatie suprafete de teren arabil care sunt situate in unitati administrativ-teritoriale din judete diferite, acesta poate formula cereri de sprijin financiar, care se depun la Directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti in a caror raza teritoriala se afla suprafetele in cauza, cu obligatia incadrarii in plafonul ajutorului de minimis prevazut la art.5.

In cazul prevazut la alin. (3), Directiile pentru agricultura judetene si a municipiului Bucuresti implicate, se asigura ca sumele totale care se acorda producatorului agricol se incadreaza in plafonul maxim prevazut la art.5.

Termenul de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor de minimis este 31 octombrie 2012, inclusiv.

Hotarare de Guvern

8 Replies to “Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de seceta manifestat in anul agricol 2011 – 2012, asupra culturilor agricole”

  1. Bacea Ana spune:

    S-a varsat in contul beneficiariilor ajutorul de minimis, pentru ca eu nu am primit inca nimic?

  2. viorel spune:

    Buna Ziua! cu ce data se acorda acest ajutor?Dl.Ministru a anuntat ca acesti bani 100lei/ha vor intra in conturile fermierilor incepinad cu 01/11/2012! Nu am auzit sa fi intrat in vreun cont aceasta suma.Cind preconizati sa trimiteti catre fermieri suma de minimus.Va multumesc!

    1. Finantare.ro spune:

      Buna ziua,

      Termenul de depunere a cererilor de sprijin financiar prevazut de schema de ajutor de minimis este 31 octombrie 2012, inclusiv. Plata se va face ulterior, cand decid reprezentantii Guvernului.

      Numai bine!

  3. moroca nicolai spune:

    La depunerea actelor la A.P.I.A. am fost cu actele in original pentru varificari pentru obtinerea platii pe suprafate, in actele intocmite se gasesc toate datele posibile incepind cu suprafetele, cont bancar, date personale necesare intocmirii cerintelor actuale dar………….pierderile pe suprafata /ha ,sint doar de 100 lei?

    1. Finantare.ro spune:

      In fisa subventiei pe care noi am publicat-o pe site scria clar, negru pe alb:

      Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie, fara insa a depasi plafonul maxim prevazut la art. 3, alin (2) din Regulament…

      De aceea recomandam citirea cu atentie a conditiilor din fisa!

  4. un taran necajit spune:

    Schema propusa este in avantajul celor care se ocupa cu transportul de persoane, xerox, adeverinte, comision banca, Taranul nu ramane cu nimic. Pentru un hectar echivalent 100 lei trebuie sa faci 4 drumuri la orasul unde este APIA si capitala de judet (avantaj celor care apartin cu APIA de capitala de judet), + bani centru copii xerox ,adeverinta banca si comision bancar la scoaterea banilor. Daca fac calcul pentru mine ca sa primesc 100 lei trebuie sa cheltuiesc 139 lei + timpul pierdut si statul pe la cozi.Daca esti dintr-o zona mai departata (alt judet)pirderea ca sa primasti 100 de lei este si mai mare Este o rusine acest ,,ajutor,,. Propun ca taranul(adica eu) sa depun doar o cerere la APIA care are toate evidentele cerute de lege si Apia sa comunice cu Directia pentru agricultura. Va multumesc pentru intelegere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top