Ajutoare de stat de 50 milioane EUR pentru firmele de materiale de construcții. OUG 68/2023 publicată în Monitorul Oficial

muncitor.jpg

Pentru a se putea aplica schema, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Consiliul Concurenței trebuie să obțină și avizul Comisiei Europene privind reglementările europene în domeniul ajutorului de stat și al concurenței. De asemenea, ministerul trebuie să facă și un ghid al solicitantului, care să detalieze regulile după care firmele de materiale de construcții, inclusiv IMM-urile, vor putea accesa fondurile nerambursabile de la stat.

Potrivit ordonanței, pentru anul 2023, bugetul schemei este de 149 de milioane de euro, iar bugetul total, multianual, pe perioada 2023-2027, va fi de 596 milioane euro.

Din acești bani, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

Intensitatea maximă a ajutorului de stat va fi de 75%, ceea ce înseamnă că firma beneficiară va trebui să contribuie cu cel puțin 25% la cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile. Firmele mici și mijlocii (max. 249 de angajați) vor beneficia de intensitatea maximă a ajutorului de stat. În schimb, companiile mari (de la 250 de angajați în sus) vor putea primi ajutoare de stat cu intensitate variind între 30% și 70%, în funcție de județul de implementare a investiției.

Sursa: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top