Ajutoarele HoReCa: deschiderea etapei de înscriere va fi realizată după 01 iunie 2021

cafenea.jpg

Secretarii de Stat Valentina Saygo și Paul Ene din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului s-au întâlnit cu reprezentanții mai multor asociații profesionale și organizații patronale din turism pentru a discuta forma procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat destinată industriei HoReCa. La consultări au participat și președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), Aurel Andrei, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR), Adrian Popescu.

Secretarul de Stat Paul Ene a prezentat obiectivul proiectulului de procedură de implementare, elaborat de specialiștii din cadrul instituției, ce își propune să elimine problemele privind înregistrarea în platforma electronică, care urmează a fi creată în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Secretarul de Stat Valentina Saygo a clarificat împreună cu reprezentanții HoReCa nelămuririle privind baza de calcul și categoriile de venituri care intră în componența cifrei de afaceri. Cifră de afaceri ce stă la baza formulei de calcul pentru obținerea granturilor.

În cadrul consultărilor au fost dezbătute toate punctele proiectului de procedură, cu scopul de a crea un cadru facil operatorilor economici, care să poată îngloba o arie cât mai mare a eventualelor situații ce pot apărea în vederea aplicării.

În cadrul întâlnirii au fost amintite amendamentele la legea de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10/2021, adoptate de Senat, printre care se evidențiază eliminarea cheltuielilor eligibile, posibilitatea de opta pentru virarea granturilor în conturi deschise la băncile comerciale, care vor fi selectate în program printr-o procedură transparentă, dar și majorarea plafonului maxim cumulativ, pentru prezenta schemă și alte măsuri de sprijin COVID-19, de la 800.000 euro, la 1.800.000 euro. Precizăm că aceste modificări urmează să fie dezbătute și votate de Camera Deputaților.

În urma discuțiilor, cei prezenți au stabilit ca, în a doua jumătate a lunii aprilie, proiectul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa să fie supus dezbaterii publice. Totodată deschiderea etapei de înscriere va fi realizată după 01 iunie a.c., dată până la care toți beneficiarii vor putea depune, conform termenelor legale, situațiile financiare obligatorii.

Sursa: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.