Al Şaptelea Program Cadru (The Seventh Framework Programe – FP7) – I

Interesant şi util este să ne informăm despre un program de finanţare al UE, mai puţin cunoscut de către publicul larg din România.

Al Şaptelea Program Cadru (The Seventh Framework Programe – FP7) pentru cercetare şi dezvoltare tehnologică, reprezintă principalul instrument de finanţare a cercetării al Uniunii Europene, pentru perioada 2007- 2013, este succesorul Programului Cadru 6 şi face parte dintr-o serie de programe ce au fost lansate pentru prima oară în anul 1984.

Programul FP7, se derulează în perioada 2007-2013 şi are un buget de 53,2 miliarde de euro pentru cei 7 ani. FP7 urmează în mod natural programului anterior, FP6, şi este rezultatul mai multor ani de consultare cu comunitatea din domeniul cercetării, atât din sectorul public cât şi din cel privat, cu participanţi din domeniul economic şi cu factori de decizie politică din Europa. Astfel, beneficiind de experienţa acumulată în anterioarele perioade de program, FP7 a devenit un program mai extins, mai cuprinzător, dar în acelaşi timp mai flexibil, deţinând un set de proceduri simplificate.

Prin intermediul acestui program Comisia Europeană urmăreşte atingerea a două obiective majore ce constau în: imbunătăţirea bazei ştiinţifice şi tehnologice a industriei europene şi încurajarea competitivităţii Europei la nivel internaţional, promovând în acelaşi timp cercetarea în sprijinul politicilor UE. FP7 cu bugetul de 53,2 miliarde de euro, pentru cei 7 ani de desfăşurare, constituie Program Cadru care până în prezent are cel mai mare buget alocat. Plecând de la învăţămintele trase din analiza desfăşurării programelor anterioare, Comisia Europeană are în vedere dublarea bugetului. Prin aceasta se urmăreşte: îmbunătăţirea mai multor indicatori ca:

a) numărul posturilor noi de cercetători finanţate (220.000 în FP7 faţă de 70.000 în FP6),

b) numărul de contacte (20 000 în FP7 faţă de 7.500 – 8.000 în FP6),

c) numărul de participanţi la proiectele de cercetare finanţate (200.000 în FP7 faţă de 75.000 – 83.000 în FP6),

d) finanţarea anuală suplimentară a 500 de întreprinderi mici şi mijlocii. Viitorul program FP8 va avea bugetul estimat de aproximativ 80 miliarde euro.(Figura 1)

În realizarea obiectivelor FP7 sunt folosite mai multe “instrumente” noi ca:

a) fondul de risc acodat Băncii Europene pentru Investiţii, astfel încât aceasta să acorde pentru fiecare Euro primit, împrumuturi de 6 Euro pentru proiectele mari;

b) Consiliul European al Cercetării care va aborda cercetarea fundamentală;

c) iniţiativele tehnologice comune pentru realizarea unor parteneriate de tip “public-privat” paneuropene. În câteva domenii ca: nanoelectrica, cercetarea medicală. Controlul traficului aerian, monitorizarea globală a mediului ambient, sisteme de calcul de tip “embedded”. FP7 este considerat ca fiind deosebit de important în dezvoltarea cadrului european actual promovând în acelaşi timp cercetarea în sprijinul politicilor UE.

(The Seventh Framework Programe – FP7)

Ionel Timisan

Ionel Timisan

Nascut in 1987, Ionel Timisan se descrie ca fiiind atent, meticulos, deschis spre nou si cu multa rabdare. Este absolvent al specializarii de “Inginerie Economica in domeniul Mecanic”, cu experienta profesionala in domeniul comertului, asigurari si IT dar si un obisnuit al activitatilor de voluntariat organizate in comunitatea locala. Debutand la varsta de 18 ani si fiind la inceput de evolutie profesionala, abordeaza activitatile desfasurate intr-o maniera tanara si cu un aer modern, participand activ la obiectivele intreprinse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top