Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) este organismul guvernamental specializat in protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. DRI finanteaza in fiecare an ONG-urile care deruleaza proiecte interetnice si de combatere a intolerantei.
Proiectele propuse vor avea in vedere incadrarea in una sau mai multe dintre prioritatile anului 2014 stabilite la nivelul Departamentului pentru Relatii Interetnice, astfel:
- promovarea diversitatii etnice, lingvistice, culturale si religioase;
- cultivarea bunei cunoasteri si intelegeri intre minoritatile nationale, precum si intre majoritate si minoritatile nationale;
- perfectionarea cadrului legislativ si institutional privind minoritatile nationale;
- promovarea unor politici de combatere a intolerantei pe criterii rasiale si etnice;
- continuarea parteneriatului cu societatea civila, institutiile publice si autoritatile locale in vederea dezvoltarii si promovarii bunelor relatii interetnice;
- participarea la diferite programe si colaborari europene si internationale din sfera relatiilor interetnice.
Sunt eligibile organizatiile, asociatiile si fundatiile fara scop patrimonial din Romania care au ca obiect de activitate activitati cu caracter interetnic si intercultural si indeplinesc urmatoarele conditii:
- Intre tipurile de activitati pe care le pot desfasura sa fie mentionate si cele pentru care se solicita finantare prin proiectul depus (ex: in cazul in care se solicita finantare pentru realizarea unei carti, in statutul initiatorului trebuie sa figureze „editarea si/sau tiparirea de carti, brosuri etc.”).
- la capitolul „patrimoniu”/”venituri” sa prevada ca organizatia initiatoare poate beneficia de resurse obtinute de la bugetul de stat.
Activitati eligibile
Pot fi propuse spre finantare urmatoarele tipuri de activitati:
- organizarea si participarea la seminare, colocvii, simpozioane, conferinte, congrese, mese rotunde, reuniuni, intalniri de lucru, sedinte, plenare, ateliere, workshop-uri desfasurate in tara;
- organizarea si participarea la manifestari culturale, interculturale si sportive care promoveaza cultura tolerantei si a diversitatii etnice, de interes national si international (festivaluri, spectacole, concursuri, competitii, reuniuni, expozitii, lansari de carte, targuri);
- organizarea si participarea la activitati educationale desfasurate in tara (tabere, scoli de vara, concursuri, traininguri);
- realizarea, editarea, tiparirea, achizitionarea, traducerea si difuzarea de materiale documentare (brosuri, buletine informative, pliante, albume, publicatii periodice, carti, manuale scolare, antologii, postere, bannere, calendare, agende, enciclopedii, afise, compact-discuri, DVD-uri, multimedia);
- comandarea si/sau realizarea de filme documentare;
- achizitionarea de rechizite si materiale promotionale;
- realizarea de campanii de informare publica si imagine.
Conditii de finantare
Suma totala aprobata pentru finantarea programelor si proiectelor interetnice si de combatere a intolerantei in anul 2014 este de 2.000.000 lei.
Suma solicitata DRI pentru un program sau proiect trebuie sa se incadreze intre minimum 10.000 lei si maximum 150.000 lei.
ONG-urile solicitante trebuie sa asigure o contributie proprie de minimum 10% din valoarea totala a sumei solicitate Departamentului pentru Relatii Interetnice.
Perioada de desfasurare a programelor/proiectelor trebuie sa se incadreze in anul bugetar in curs, termenul maxim de depunere a ultimelor deconturi fiind 29 noiembrie 2014.
Termen-limita
Data limita pentru depunerea propunerilor de programe si proiecte interetnice si de combatere a intolerantei pentru concursul de proiecte 2014 este 31 martie 2014 pentru sesiunea de selectie aprilie 2014 (programe si proiecte a caror perioada de desfasurare incepe dupa data de 15 mai 2014).
Dosarul fiecarui proiect, compus din cererea de finantare si toate documentele mentionate in Ghid, va fi transmis individual, intr-un singur exemplar original, numai prin posta, in plic inchis, la sediul Departamentului pentru Relatii Interetnice din Bucuresti, strada Paris nr. 65, sector 1, cod postal 011815.
Pe plic se specifica numele si adresa solicitantului, precum si mentiunea „Pentru concursul de proiecte 2014, sesiunea aprilie”.
DOCUMENTATIE
Puteti descarca urmatoarele documente utile:
Ghid 2014 (PDF)
Ghid 2014 (fisier editabil) (DOC)
Anexa 1_Cerere de finantare si buget 2014 (DOC)
Anexa 2_Date bancare (DOC)
Anexa 3_Declaratie de impartialitate (DOC)
Anexa 4_Raport de activitate privind proiectul (DOC)
Anexa 5_Raport financiar privind proiectul (DOC)
Anexa 6_Lista de participanti (DOC)
Anexa 7_Decont de cheltuieli (DOC)
Finantator: Guvernul Romaniei
Sursa: Departamentul pentru Relatii Interetnice
[caseta-final-fise]