APIA: A inceput controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la controlul pe teren – Campania 2017

tineri_fermieri.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca a inceput controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la controlul pe teren – Campania 2017.

Astfel, in perioada 01 iulie – 01 octombrie 2017, in conformitate cu Ordinul MADR nr. 18/03.02.2017 privind stabilirea modalitatii de coordonare a implementarii schemelor de plati directe si a ajutoarelor tranzitorii care se aplica in agricultura, APIA efectueaza controlul la fata locului pentru cererile unice de plata esantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice va avea loc in iarna sau in primavara anului urmator.

Esantionul de control contine un numar de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecoconditionalitate, a schemelor de sprijin pe suprafata si in sectorul zootehnic, astfel:

  • pentru controlul pe teren prin metoda clasica – 28.547 fermieri;
  • pentru controlul pe teren prin metoda teledetectiei – 75.599 fermieri.

Scopul verificarilor la fata locului este acela de a controla conditiile in care se acorda ajutorul in conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare masurile de dezvoltare rurala si ecoconditionalitatea. Pe scurt, aceasta inseamna verificarea fiecarei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafata si aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului.

Obligatiile fermierilor selectati la control sunt urmatoarele:

  • sa permita accesul inspectorilor pe terenul fermei;
  • sa prezinte inspectorilor informatii si documente legate de obiectul controlului;
  • sa delimiteze parcelele, la fata locului, daca pe parcelele invecinate a fost infiintata aceeasi cultura.

Controlul se poate face si in lipsa fermierului daca, scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru. Este necesara prezenta fermierului atunci cand acesta a fost selectat cu scop control agromediu si de asemenea pentru controlul cerintelor de ecoconditionalitate.

In cazul in care fermierul refuza sau restrictioneaza accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibila.

Sursa: APIA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top