APIA elibereaza adeverinte necesare accesarii de credite

adeverinte.jpg

adeverinte-apiaAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe sa elibereze adeverinte fermierilor care primesc subventii si vor sa acceseze credite de la bancile partenere ale isntitutiei publice. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii garanteaza creditele acordate de banci fermierilor, in cadrul acestui tip de conventie.

Toate conventiile incheiate intre APIA, banca si Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, centrul judetean/local APIA unde acesta a depus cererea in Campania SAPS 2014 va elibera o Adeverinta prin care confirma faptul ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata pentru anul 2014 si ca au fost finalizate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de Plata a beneficiarului, pana la data emiterii adeverintei, conform reglementarilor in vigoare. Pot beneficia de aceasta adeverinta fermierii selectati la controlul pe teren (clasic sau teledetectie) numai dupa finalizarea acestor controale“, au precizat reprezentantii APIA intr-un comunicat de presa.

In adeverinta se va mentiona suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia si ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite. Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenita aferenta SAPS, respectiv 120 euro/ha. Totodata, banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului sa nu depaseasca RON – ROBOR 6M ^ maxim 4% (APIA) si RON – ROBOR 6M ^ maxim 4,5% (AFIR), iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%, si sa faca dovada ca in perioada 2008 – 2012 a acordat credite beneficiarilor de fonduri europene pentru dezvoltare rurala.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.