Apicultorii spun ca intarzierea aprobarii Programului National Apicol le aduce prejudicii si vor rata absorbtia fondurilor pentru acest an

miere-shutterstock.jpg

Federatia Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS si-a exprimat vineri indignarea fata de ”modul in care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale trateaza problema apiculturii romanesti” si arata ca ca intarzierea aprobarii Programului National Apicol, care este dezbatut de doi ani, le aduce prejudicii si vor rata absorbtia fondurilor pentru acest an.

”Desi Programul National Apicol (PNA) pentru perioada 2017-2019 a fost dezbatut mai bine de doi ani cu partenerii sociali, pana la data de astazi nu a fost finalizat si aprobat prin Hotarare de Guvern”, arata un comunicat emis vineri de Federatia Asociatiilor Apicole din Romania – ROMAPIS.

Oficialii federatiei afirma ca acest program de sustinere a apiculturii, finantat din fonduri europene si nationale, este singura forma de sprijin a apicultorilor si presupune depunerea solicitarilor de decontare a cheltuielilor efectuate in anul curent pana la 31 iulie.

”Lipsa reglementarilor necesare pana in acest moment va genera ratarea absorbtiei fondurilor pentru acest an, aducand grave prejudicii apicultorilor si apiculturii romanesti, greu incercata in ultimii ani”, mai informeaza comunicatul.

Suma estimata a fi alocata in perioada 2017 – 2019 este de peste 7 milioane euro/an, respectiv 21 milioane euro in trei ani.

Masurile de sprijin financiar cuprinse in program vizeaza achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, decontarea achizitionarii de stupi/cutii si accesorii apicole, dar si achizitionarea de matci (regine) si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica.

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.