Reteta succesului in Regiunea Centru – Interviu cu Simion Cretu, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru

 

Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu nu sunt doar niste judete recunoscute pentru valoarea lor turistica. Interesul investitional pentru Regiunea Centru se indreapta tot mai mult si catre alte domenii. Un lucru confirmat si de faptul ca, la capitolul proiecte depuse si aprobate, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru se descurca foarte bine. Este agentia cu cele mai multe proiecte depuse pentru IMM-uri. Mai mult, aceasta agentie se poate mandri ca este prima din Romania cu birou propriu de reprezentare la Bruxelles.
euROpeanul: Unde se afla in prezent Regiunea Centru din punct de vedere economic comparativ cu celelalte regiuni de dezvoltare din Romania?

Simion Cretu: Pe o pozitie foarte onoranta. Din punct de vedere al fortei economice, Regiunea Centru este a treia din tara, dupa Bucuresti si Regiunea Vest. Acest lucru se stie si este demonstrat statistic. Principalele ramuri economice care atrag investitii sunt industria lemnului si a produselor din lemn, industria alimentara, industria chimica si cea farmaceutica.

De asemenea, si ramurile de industrie usoara sunt foarte bine reprezentate in centrul tarii. In plus, trebuie sa subliniez interesul tot mai mare acordat dezvoltarii turismului, deoarece in toate cele sase judete: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, acest sector trece vizibil de la o dezvoltare cantitativa spre una calitativa.

euROpeanul: Care sunt polii majori de crestere economica ai Regiunii Centru?

Simion Cretu: Evident, in aceasta zona din centrul Romaniei trebuie sa vorbim despre orase de mare interes investitional, cum sunt Brasov, Sibiu si Targu Mures. Pe langa aceste centre urbane puternic industrializate, se dezvolta municipii ca Alba Iulia, Medias, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Reghin, Odorheiu Secuiesc si Sighisoara, iar lista poate continua. Practic, in fiecare judet, cel putin doua sau trei municipii devin poli ai dezvoltarii economice, apoi „reteta succesului” este preluata de alte localitati.

euROpeanul: Regiunea Centru este situata, geografic, in inima Romaniei. In aceste conditii, ar trebui sa devina, prin investitiile in infrastructura, o zona cheie pentru conectarea regiunilor estice cu vestul Europei. Ce beneficii vor aduce noile investitii in acest domeniu?

Simion Cretu: Aici este punctul forte al Regiunii Centru. Aceasta regiune are multe resurse naturale, dar si un bun amplasament geografic. Pe teritoriul Regiunii Centru vor trece ambele artere importante care vor lega Romania si sud-estul european de Occident. Coridorul IV European de transport va lega Capitala si estul Romaniei de tarile din vestul continentului, tranzitand judetele Alba si Sibiu. in plus, prin judetele Brasov si Mures va trece Autostrada Transilvania, care va lega Bucurestiul de Budapesta.

Pe langa aceste artere se vor realiza si sosele expres, cum este cea care va lega autostrada Timisoara, Arad, Sibiu, Valcea de autostrada Bors, Brasov, prin Alba Iulia. Astfel de drumuri expres vor fi realizate si pentru a facilita conexiunea rapida a judetelor Harghita si Covasna la autostrazile care asigura legatura cu vestul Europei.

euROpeanul: Ce proiecte prioritare are regiunea in perioada urmatoare?

Simion Cretu: Deoarece Regiunea Centru are un oarecare deficit in privinta infrastructurii, un mare accent se va pune pe corectarea acestei stari de fapt. In unele judete, drumurile de interes local sunt modernizate intr-un procent sub 10%. In plus, densitatea medie a drumurilor publice modernizate este sub media pe tara 29,9%, fata de 33,5%.

Din punct de vedere ale infrastructurii de transport pe calea ferata, patru din cele sase judete ale regiunii reduc ponderea acestor linii sub media nationala de 45,9 km la mia de kilometri patrati. In centrul tarii nu exista decat 41,6 km de cai ferate, la 1000 de kilometri patrati.

In plus, transporturile aeriene sunt inca in faza incipienta in Regiunea Centru. Exista aeroporturi de capacitate medie in Sibiu si Targu Mures, de aceea se asteapta cu interes crearea unui important aeroport international la Brasov, dar si a unor aerodromuri mai mici, cum se preconizeaza a fi cel de langa Alba Iulia si altele.

Practic, pe langa infrastructura, principalele directii de dezvoltare vor fi dezvoltarea centrelor urbane, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea turismului si a agriculturii intensive, in special a sectoarelor zootehnic si piscicol.

euROpeanul: Credeti ca interesul pentru fondurile europene a scazut dupa aderare?

Simion Cretu: Nu. Dimpotriva, este mult mai mare. Va spuneam ca, pentru Programul Operational Regional 2007-2013 Regio, interesul pentru infrastructura si turism este peste potentialul financiar alocat de uniune. In plus, in Regiunea Centru s-a depus primul proiect din tara, destinat a fi finantat prin acest program, pe Axa 2, destinata modernizarii drumurilor judetene. Este vorba despre un proiect al Consiliului Judetean Harghita, dar care nu a ramas singular, el fiind acum secondat de mai multe cereri de finantare numai pentru aceasta axa.

Pe masura ce axele Programului „Regio” au fost lansate la nivel national si regional, iar potentialii beneficiari s-au documentat cu privire la conditiile stabilite de ghidurile solicitantilor, numarul de proiecte depuse a crescut constant.

De exemplu, desi alocarea financiara pentru domeniul major de interventie 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” a fost destul de scazuta pentru regiunea noastra, am constatat interesul foarte mare al solicitantilor pentru acest gen de finantari nerambursabile.

La nivelul Regiunii Centru s-au depus cele mai multe cereri de finantare a unor proiecte de acest gen, comparativ cu alte regiuni din tara. Adica, din totalul de 777 proiecte depuse pe aceasta componenta a Axei 4 „Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”, 169 de proiecte (21,75%) au fost depuse la sediul ADR Centru.

euROpeanul: Credeti ca exista o identitate regionala, dincolo de puternicele particularitati locale?

Simion Cretu: Da. Cu siguranta ca exista o astfel de identitate. Aceasta trebuie numai valorificata, chiar pornind de la particularitatile locale. De fapt, insasi ideea europenismului porne ste de la sintagma unitate prin diversitate.

Daca se poate la nivel continental, cu inerente frictiuni si orgolii, este evident ca se poate si la nivel regional, in fiecare tara. in Regiunea Centru, am cautat permanent sa gasim acel factor de coeziune care sa arate cetatenilor ca interesul nostru nu este ca o anumita zona sa se dezvolte individual, ci fiecare sa-si gaseasca acea particularitate care lipseste altora si care poate fi valorificata spre bunastarea comuna.

euROpeanul: Stim ca in aprilie, la Bruxelles, a avut loc un eveniment cu totul special pentru regiunile din Romania. Este vorba despre faptul ca ADR Centru a finalizat demersurile de a deschide primul Birou de Reprezentare al unei regiuni romanesti in capitala unde se iau cele mai importante decizii pentru Europa. Va rugam sa ne spuneti cum a fost posibil acest lucru?

Simion Cretu: Promovarea Regiunii de Dezvoltare Centru si a autoritatilor locale ale Regiunii pe langa institutiile europene, precum si incheierea de parteneriate durabile pentru dezvoltarea turismului, atragerea de investitori straini si afirmarea Regiunii Centru reprezinta principalele obiective ale activitatii acestui birou.

Deschiderea Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles a fost posibila datorita bunei colaborari dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg din Germania. Astfel, prin acceptul partii germane de a sprijini activitatea unui reprezentant al regiunii noastre in sediul Reprezentantei Landului Brandenburg pe langa UE, incepand din 1 ianuarie 2008, Regiunea Centru are ca reprezentant pe langa institutiile europene un angajat al ADR Centru, al carui statut este acum oficializat la Bruxelles.

euROpeanul: Care este misiunea acestui birou de reprezentare si cum credeti ca va actiona aceasta structura, avand in vedere ca la Bruxelles sunt deschise peste 300 de reprezentante regionale din toate colturile Europei?

Simion Cretu: De fapt, noi chiar ne bazam pe vasta retea de reprezentare regionala, care exista in aceasta virtuala capitala a Europei. Chiar la evenimentul de inaugurare au fost prezenti reprezentanti ai unor regiuni din Germania, Italia, Croatia, Polonia si multi angajati ai Comisiei Europene, lucru care ne demonstreaza ca am reusit sa starnim interesul tuturor pentru Regiunea Centru.

Prin activitatea noastra la Bruxelles dorim sa promovam in mod activ cele sase judete: Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, care compun Regiunea Centru, utilizand o strategie de dezvoltare unitara, orientata spre construirea de parteneriate, valorificand vasta experienta a Europei Regiunilor si atingand obiectivele de dezvoltare durabila si competitivitate economica.

Sursa: EuROpeanul

Angela Avram (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top