Proiecte “strategice” – bani multi si rezultate incerte

 

M-am tot intrebat care o fi ratiunea pentru care AM POS DRU incurajeaza aceste proiecte “strategice”. Alegerea notiunii de “strategic” mi se pare din start nefericita. Daca suntem concreti si la obiect, este vorba de proiecte dezvoltate la nivel national.
Singura logica pe care o vad la acesta conditionare consta in administrarea mai usoara a fondurilor. Si, cum la noi guvernantii sunt interesati numai de absorbtia fondurilor, nu si de eficienta cheltuirii banilor, atunci este oarecum de inteles aceasta abordare.

Dupa opinia mea “strategic” este o vorba goala si fara continut in cazul de fata. Deranjant este ca aceasta abordare reprezinta o limitare a competitiei in sensul ca practic se limiteaza accesul numai la acele organizatii care au dezvoltare nationala (gen ARAS, etc.) Numai acestea pot derula proiecte la nivel national pentru ca au filiale. Entitatilor locale le este practic imposibil. Dar nu ar fi nimic daca astfel de proiecte ar dezvolta ARAS, Asociatia Nevazatorilor si altii de acest gen.

Mie, personal mi se pare deranjant ca ANOFM (subordonata Ministerului Muncii) poate aplica. Pe de o parte primeste bani de la stat pentru functionare curenta si, in plus, ia alti bani pentru activitati curente finantate de stat – campanii, targuri, etc., care oricum sunt in atributiile lor de serviciu. Zilele trecute am citit in ziar ca au lansat un proiect strategic in care nu stiau activitatile pe care trebuie sa le faca.

Concluzia e ca cineva le-a scris proiectul (probabil pe sume insemnate) si ei nici macar nu l-au citit. Dar nu este un caz unic. La acelasi POS DRU aplica MAI, ministerul tineretului si multe alte institutii de stat. Eu, personal, o consider concurenta neloiala cu privatul. Daca tot se accepta, atunci sa se faca linii separate pentru stat si pentru privat, cu alocari diferite, ca sa nu amestecam treburile. Cine imparte (statul), parte-si face, dar parca prea asistam la o bataie de joc generalizata.

Cei de la AM POS DRU au probleme cu absorbtia fondurilor, dar problema si-au creat-o singuri prin conditiile care elimina potentialii mici concurenti. Si atunci dau bani pentru chestii nationale cu rezultate necunoscute. Unde e eficienta cheltuirii banului public?

Eu, personal in calitate de mic potential solicitant de finantare, sunt scarbit de faptul ca la aceste finantari esti la mana unui functionar public ajuns prin cine stie ce relatii intr-o pozitie la AM POS DRU in care taie si spanzura, aproband ce e eligibil (d.p.d.v. financiar – la un proiect aprobat, la decontare) si ce nu, dupa bunul plac, de parca ar da banii lui.

Si daca faci scandal spune ca cei de la Bucuresti au hotarat; daca vorbesti cu ei, acestia spun ca s-a decis la nivel regional. Daca lupti pentru dreptul tau iti spun ca vor avea ei grija pe viitor sa nu mai capeti finantare. Acesti mici functionari au salarii destul de frumoase comparativ cu restul populatiei.

Dar nu asta e problema. Problema e ca sunt incapabili care si-au obtinut posturile pe baza de relatii personale si ca paraziteaza AM-urile. Probabil ca aceste afirmatii provin si din frustrari personale, dar am constatat pe propria piele ca la aceste AM-uri posturile se scot la concurs cand se stie cine le va ocupa. Nu conteaza ca ai construit ceva in spate, ca ai experienta, etc.

Raul Mihaila (CJ Bacau)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.