
Grija romanului pentru vecin e proverbiala. Nu e grija lui „ajuta-ti aproapele”, ci grija lui e „cu ce-i mai buna capra lui?!”. Neobositi in a astepta roadele malaiete ne complacem intr-o stare continua de autocompatimire. Toti fura, nimic nu merge in tara asta si la toti ne e greu! Statul sa ne dea! Doar ca statul e format tot din oameni, care pot avea sau nu capacitatea de a da, sau lua conform meritelor.
La 20 de ani de la revolutie, inca bajbaim in cautarea unei economii stabile… iar cand vin vesticii si ne arata batul, aplecam capul rusinati si-i aratam cu degetul pe bulgari: „Ei au copt-o mai rau ca noi!”. Revenind la bogatii nostri. Nu sunt mai cu mot sau mai urati decat bogatii lor. Fiecare se misca si s-a miscat in limitele permise de lege, lege votata de alesii de seama ai poporului, alesi votati de noi.
Felul in care s-au dezvoltat bogatii nostri tine, alfel spus, de noi. Cum i-am crescut, asa ii si avem, iar asteptand din partea acestora recunostinta comunista de impartire echitabila a resurselor e un fapt nociv si creator de deprimati. Bogat poate fi oricine dar, dupa cum spunea un mare bancher american (J.P. Morgan), „primul pas pentru a ajunge undeva e sa te decizi sa nu ramai in locul in care esti”.