Atelier de croitorie la sat, cu bani europeni

bani-ue.jpg

Banii europeni pot fi folositi si pentru crearea de locuri de munca, nu doar pentru reabilitari de drumuri sau cladiri. Este ideea unui edil dintr-o comuna din Maramures. De doi ani, intr-o cladire a Primariei a fost amenajat un atelier de croitorie, iar numarul angajatilor a crescut de la 5 la 40 in prezent. Oamenii lucreaza acum pentru o multinationala din Baia Mare si câstiga lunar chiar si 2.500 de lei.

„Am fost agent postal in comuna 11 ani. Nu a mai mers treaba pentru ca s-au facut multe reduceri atunci de personal si am fost nevoita sa imi schimb locul de munca”, spune Anca Criste.

Femeia are 49 de ani si este una dintre angajatele atelierul de croitorie, deschis de Primaria comunei Oarta de Jos, din Maramures, cu bani de la Bruxelles.

„- Masina de cusut ati mai folosit?
– Nu, aici am invatat, am luat-o de la 0. La 47 de ani am luat-o de la zero. O oportunitate pentru noi pentru ca, locuind la tara, nu prea avem de ales”, recunoaste Anca Criste.

Atelierul de croitorie a fost amenajat intr-o cladire a primariei si si-a deschis portile in august 2015.

„Locurile de munca lipseau in totalitate in aceasta comuna. Am beneficiat, la finalul anului 2014, de Programul Operational Regional de Dezvoltare, POSDRU, prin ajutorul caruia am creat un SES, un atelier de croitorie”, explica Bogdan Pop, primarul comunei Oarta de Jos.

Cu mai putin de 400 de mii de lei, bani primiti de la Uniunea Europeana, a fost reabilitata cladirea si au fost cumparate primele masini de cusut. La câteva luni de la deschidere, atelierul a inceput sa se autosustina, iar numarul angajatilor sa creasca de la 5, in 2015, la 40 astazi.

„Lucram pentru o multinationala din Baia Mare. Toata lumea incepe de la salariul minim pe economie si este plata la bucata, in acord. Sunt salarii, sigur, de la minimul pe economie pâna la 2.300, 2.500 chiar”, sustine Catalin Morar, managerul atelierului de croitorie.

Localnicii, deveniti intre timp angajati cu norma intreaga, sunt foarte incântati de initiativa primariei.

„Ne bucuram ca s-a demarat acest proiect si ca prin acest proiect s-au format atâtea locuri de munca.”

„Ne-a oferit locuri de munca. Aici la sat, mai greu si avem unde sa muncim, nu mai plecam la oras.”

Pentru ca si alti localnici sunt dornici sa se angajeze in domeniu, autoritatile locale se gândesc sa dubleze capacitatea de munca a atelierului.

Sursa: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top