Comisia Europeană a publicat joi (29 iulie) un ghid de evaluare a proiectelor de infrastructură planificate, mai exact dacă acestea pot face față impactului schimbărilor climatice. Această evaluare devine o condiție care trebuie îndeplinită pentru ca un proiect să fie finanțat din anumite fonduri UE în perioada 2021 – 2027.
Potrivit anunțului Comisiei, noile ”orientări tehnice privind imunizarea la schimbările climatice a proiectelor de infrastructură” vor contribui ”la integrarea considerentelor legate de climă în viitoarele investiții și proiecte” în materie, iar ”investitorii europeni instituționali și privați vor putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la proiectele considerate compatibile cu Acordul de la Paris și cu obiectivele climatice ale UE”.
Inundațiile catastrofale care au lovit în luna iulie țări din nord-vestul Europei au sporit îngrijorarea că, chiar și în unele dintre cele mai bogate țări ale lumii, infrastructura este prost pregătită pentru a face față schimbărilor climatice, cu evenimente meteorologice rare în trecut petrecându-se tot mai frecvent.
În aceste condiții, transmite Comisia Europeană, proiectele de infrastructură finanțate sau cofinanțate de UE trebuie concepute astfel încât să existe asigurarea că, de exemplu, noile drumuri, căi ferate sau centralele electrice din blocul UE 27 pot face față evenimentelor meteorologice extreme.
În orientările tehnice publicate în Jurnalul Oficial UE, Comisia precizează:
În conformitate cu principiul proporționalității, operațiunile care se situează sub un prag stabilit sunt exceptate de la cerința de examinare și evaluare a durabilității.
Mai multe detalii aici