Aura Raducu (MFE): Legile privind achizitiile publice trebuie adoptate pana in 18 aprilie; in caz contrar, riscam infringementul

aura-raducu.jpg

Romania este obligata sa transpuna Directiva Europeana privind achizitiile publice pana in data de 18 aprilie, in caz contrar riscam declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, iar proiectele europene pentru care se vor realiza achizitii publice pe vechea procedura vor suferi corectii financiare cuprinse intre 5% si 100% din valoarea proiectului, a declarat, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

“Comisia Europeana a emis o Directiva in 2014 care trebuie aplicata in legislatia nationala incepand din 18 aprilie 2016. De la aceasta data, pe fonduri europene si, in general, pe toate fondurile publice, achizitiile se fac in conformitate cu legislatia nationala, armonizata cu Directiva Europeana. Deci, orice achizitie publica trebuie sa se realizeze dupa aceasta directiva. In cazul in care nu se armonizeaza legislatia, exista situatia inceperii unei actiuni de infringement pentru nerespectarea directivelor europene. In ceea ce priveste fondurile europene, situatia este mai dificila pentru ca exista acele corectii financiare pentru nerespectarea achizitiilor publice. Din start, daca am continua sa nu respectam aceasta directiva, deci daca am merge pe OUG 34, inseamna ca proiectele vor avea automat corectii financiare. Aceste corectii financiare merg de la 5% la 100%”, a explicat Aura Raducu.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, orice achizitie lansata in SEAP incepand cu 18 aprilie trebuie sa urmeze aceasta noua procedura. “In aceasta situatia, am solicitat Parlamentului sa accelereze aprobarea acestui pachet legislativ privind achizitiile publice“, a subliniat Raducu.

In prezent, pachetul de patru legi care transpun in legislatia nationala Directiva privind achizitiile publice se afla in Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.