Autoritatile analizeaza posibilitatea infiintarii unui „Silicon Valley” la Cluj-Napoca

business-IT1.jpg

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat ca la Cluj ar putea fi infiintat un orasel de tipul Silicon Valley din SUA, adica „o aglomerare de afaceri in IT in care sa fie atrase mari companii internationale in domeniu”.

“Propunerea noastra pentru Cluj, bazat pe cum a evoluat orasul si care este potentialul si capitalul uman, este ca vrem sa dam drumul la un Silicon Valley. Practic, este o aglomerare de afaceri din IT, cu incubator, cu parte de accelerator, si vom avea niste ancore, companii internationale mari, care vor avea revarsari pozitive si pentru societate si pentru unitatile de invatamant din Cluj.
Asta este propunerea noastra concreta pentru Cluj, un Silicon Valley pentru Romania.
Aveti atuuri fundamentale, iar noi simtim ca mediul de afaceri si-ar dori o astfel de afacere in Cluj pe care statul o poate facilita. Statul are contacte externe, are mai mare incredere decat firmele locale sa atraga ancore internationale“, a spus Isar.

El a explicat ca o astfel de investitie care se adreseaza firmelor din IT ar putea functiona sub forma unui „mic orasel, construit in jurul acestor ancore“.

„Ministerul Economiei va facilita accesul la finantari europene, la garantii de stat, la investitorii straini.
Statul poate vorbi cu mediul privat si sa transmita «cine vrea sa intre in aceasta afacere», se transfera credibilitatea de la nivel de stat la nivel de Cluj, astfel incat partenerii externi sa poata intra intr-o astfel de formula.
Le aratam proiectul si le spunem ca aici se dezvolta un astfel de parc, de zona, astea sunt atuurile zonei si va invitam sa veniti in Cluj“, a precizat Lucian Isar.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri considera ca Romania ar trebui sa se promoveze ca fiind cea mai buna destinatie de investitii din Europa, in conditiile in care exista un deficit de cunoastere a tarii la nivel international, in zonele mari de investitori.
“Guvernul Romaniei si-a schimbat discursul de promovare a tarii pentru ca este un deficit de cunoastere a Romaniei, mai ales in zonele mari de investitori americani, londonezi sau cei din Asia.
Eu cred ca modul in care Romania ar trebui sa se promoveze in urmatoarea perioada este in primul rand ca este cea mai buna destinatie de investitii in acest moment din Europa. De ce?
Pentru ca este o tara relativ mare la nivel european, are o structura de economie emergenta care pentru un investitor inseamna ca sunt ineficiente care inseamna, in momentul in care incerci sa le elimini, ca vei avea o rentabilitate mai mare a investitiei decat daca o faci intr-o economie matura, care a eliminat acum zece ani acele ineficiente“, a explicat Isar.

Sursa: ZiaruldeIasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top