Programul pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, care a demarat acum noua ani, este un esec. Specialistii sustin ca a fost gandit prost, pentru ca nu a urmarit sa ajute cu adevarat persoanele defavorizate, ci a avut un scop electoral. Cele 500 de milioane de euro pe care ni le-a dat Uniunea Europeana pentru combaterea saraciei au ajuns in conturile unor politicieni si ale unor firme prietene. Fie sub forma de contracte, fie sub forma de mita. Desi a cheltuit jumatate de miliard de euro pentru combaterea saraciei, aceasta a crescut in ultimii noua ani cu doua procente. Cei care au facut lumina asupra modului in care au fost cheltuiti acesti bani sunt procurorii DNA. Dupa mai multe scandaluri de curuptie la nivel inalt, Guvernul vrea sa modifice politica cu privire la combaterea saraciei.
8 milioane de romani traiesc de la leafa la leafa
Institutul National de Statisitca afirma ca alte 8 milioane de romani au risc de saracie sau excluziune sociala. Acestea sunt persoanele care traiesc chibzuit, de la o leafa la alta, fac fata cu greu platilor facturilor, nu-si permit haine noi si nu rezista la cheltuieli neprevazute, ca o imbolnavire sau o inmormantare.
Mihnea Preotesi, sociolog: „De la doi copii incolo, deja rata saraciei creste exponential. Riscul de saracie pentru familiile cu trei copii si peste este de 69%.
Saraci doar in campanie?
Dragos Cristian Dinu, fost ministru al Fondurilor Europene: „Un program care, in opinia noastra, nu a fost gandit in cel mai coerent mod posibil.”
Fostul ministru Dragos Cristian Dinu sustine ca guvernele din perioada 2008 – 2015 nu au gandit acest program cu scopul tintit de a ajuta categoriile defavorizate.
Dragos Cristian Dinu: „Decat sa incercam sa stabilim exact ce interventii vrem sa finantam ca sa cream un impact si sa facem o diferenta, am preferat sa dam asa la mai toata lumea, fara a crea o valoare adaugata pentru cei care au cea mai mare nevoie de program.”
60 de lei de sarac
Guvernele din perioada 2008 – 2015 au decis sa mareasca numarul beneficiarilor. Numarul beneficiarilor s-a dublat chiar dupa primul an de la demararea programului. lmplicit, banii cheltuiti pe alimente. Timp de sase ani, Uniunea Europeana a dat Romaniei un sfert de miliard de euro, pentru ca Guvernul sa cumpere alimente pentru aproape 15 milioane de persoane.
De ce nu vin nevoiasii sa ia mancarea?
Guvernul a decis, concomitent, si marirea cosului de alimente pentru saraci. In primii ani, persoanele defavorizate au primit doar zahar si faina, iar din 2012 si malai, paste, lapte praf, biscuiti, orez, fasole uscata, conserve de mazare, bulion, carne si chiar miere. in ultimii doi ani, nu toti beneficiarii s-au mai dus sa-si ia pachetele cu mancare.
Dragos Cristian Dinu, fost ministru al Fondurilor Europene: „Situatia nu este cea mai buna. Repet, in momentul de fata avem primarii care mai au pe stoc foarte multe pachete.”
Sursa: digi24.ro