Banii vor ajunge la beneficiarii de fonduri europene printr-o singura banca sau un grup de banci agreate de Guvern

Eugen-Teodorovici2.jpg

Eugen TeodoroviciInvitat la o emisiune TV pe teme economice, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a dat detalii despre simplificarea sistemului de plati, modificarea procedurilor de achizitie publica si viitorul ciclu financiar.

”Vreau sa se vada foarte bine in piata faptul ca toti beneficiarii sunt platiti la zi. Pentru mine este cel mai important lucru. si in paralel, desigur, sa incepem sa simplificam, sa reducem, sa facem un sistem mai bun”, a declarat ministrul Teodorovici, vorbind despre proiectele deja depuse si aflate in derulare.

Constient de necesitatea crearii unui traseu financiar eficient, care sa asigure plata la zi a proiectelor si care sa arate cum circula de fapt banii in administratie, Eugen Teodorovici a afirmat: ”Vom externaliza foarte clar acest lucru catre o banca sau un grup de banci, prin care efectiv toti banii europeni sa fie virati catre beneficiarii finali, odata ce lucrurile sunt verificate si toate sunt in regula”.

Daca pentru programele existente nu se mai poate schimba decat procedura de implementare, in cazul celor viitoare dezideratul este unul clar: ”Este foarte important sa gasim acea legatura si complementaritate intre proiectele operationale sectoriale. Sa nu finantam disparat si indepenent de ce se finanteaza intr-un alt program operational pentru ca in momentul acela impactul este altul decat cel dorit”.

Sistemul de achizitii publice va fi readus in discutie marti, 14 mai, la Bruxelles, acolo unde ministrul fondurilor europene are programate intalniri cu comisarul pentru politica regionala Johannes Hahn si cu comisarul pentru piata interna si servicii Michel Barnier. ”Vom prezenta comisarilor un nou mecanism, care speram ca pana la finalul anului sa fie aplicat”, a mai sus Eugen Teodorovici.

Cat priveste urmatoarea perioada de programare 2014-2020, pana la finalul lunii in curs, tara noastra trebuie sa trimita Comisiei Europene un proiect in care sa precizeze care sunt viitoarele programe operationale sectoriale pe care doreste sa le implementeze, care vor fi alocarile financiare pentru acele prioritati pe care fiecare minister in parte le-a inclus in programele operationale, dar si care vor fi mecanismele de implementare si finantare.

Potrivit ministrului Teodorovici, pe lista de prioritati pentru urmatorul ciclu financiar se afla transportul, mediul, proiectele regionale, dar si mediul privat.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.