BCR a acordat peste 5 miliarde lei finantari acordate proiectelor de infrastructura locala

infrastructura.jpg

Banca Comerciala Romana a depasit cifra de 5 miliarde lei finantari acordate proiectelor de infrastructura dezvoltate de autoritatile publice locale in perioada 2005 – 2015. Cea mai mare parte a finantarilor au fost atrase pentru reabilitarea infrastructurii rutiere (drumurile judetene si comunale, precum si strazile urbane ori rurale care sunt in responsabilitatea autoritatilor locale), iar BCR a sustinut reabilitarea acestora din urma cu aproximativ 2.6 miliarde lei. O alta categorie majora de proiecte a vizat interventii dedicate pentru imbunatatirea calitatii vietii: legaturi rutiere intre comunitati izolate, reparatii ale scolilor si spitalelor, constructia de locuinte sociale, centre de asistenta sociala si ingrijirea persoanelor cu dizabilitati, infrastructura de apa, canalizare si managementul deseurilor.

Aproximativ 1 miliard de lei reprezinta co-finantari ale proiectelor realizate cu fonduri europene aferente programelor operationale de care a beneficiat Romania in perioada 2007-2013, in special prin Programul Operational Regional si Programul National de Dezvoltare Rurala. La acestea se adauga Programul Operational Sectorial Mediu (sisteme integrate de management al deseurilor) precum si o serie de Programe de Cooperare Transfrontaliera.

Ioana Gheorghiade, Director Executiv Sector Public si Finantarea Infrastructurii in cadrul BCR subliniaza faptul ca se impune din ce in ce mai mult dezvoltarea strategica a infrastructurii pentru transportul de marfuri si a celei educationale pentru atragerea / pastrarea investitorilor in Romania: „Daca nu se schimba nimic in aceasta privinta, investitiile se vor concentra in continuare in capitala si in orasele mari cu forta de munca calificata ori in zona de Vest cu lantul logistic care s-a dezvoltat in acea zona cu acces rapid la autostrazile din Ungaria. Fara o extindere a infrastructurii interesul companiilor private se muta pe pietele externe, iar investitorii straini vor prefera Polonia sau Ungaria. Potentialul de dezvoltare al Romaniei este pus in pericol.”

In ceea ce priveste infastructura sociala, BCR a acordat finantari de aprox. 1,7 miliarde RON, in principal pentru reabilitari de scoli, spitale, proiecte de eficienta energetica pentru domeniul locativ, reabilitarea siturilor istorice.
Stefan Buciuc, Director Departament Autoritati Publice in cadrul BCR, a remarcat: „Dezvoltarea infrastructurii este critica pentru cresterea calitatii vietii in regiunile mai putin dezvoltate. La nivel national, in regiunile mai putin dezvoltate, finantarile acordate de catre banca au urmarit cu preponderenta dezvoltarea retelelor de apa / canalizare, dezvoltarea infrastructurii de management a deseurilor, infrastructura rutiera, iluminat si transport public ori reabilitarea siturilor istorice.”

In ceea ce priveste prioritatile Bancii Comerciale Romane pe termen scurt si mediu, oficialii BCR au punctat urmatoarele:

•    Sustinerea proiectelor co-finantate cu fonduri europene atat cele in curs de finalizare derulate in cadrul POR 2007 – 2013 cat si cele care urmeaza sa fie implemenate prin programul 2014 – 2020.
•    Finantarea dezvoltarii infrastructurii sociale, educationale si de transport in zonele mai slab dezvoltate ale Romaniei, in linie cu misiunea bancii de a fi aproape de comunitatile unde este prezenta.
•    Finantarea dezvoltarii infrastructurii de mediu.
•    Cooperarea intre mediul privat si public pentru dezvoltarea proiectelor esentiale, inclusiv in format PPP.

BCR incurajeaza orice proiect care presupune eliminarea birocratiei si cresterea transparentei procesului de achizitie publica si un mediu competitional corect si etic.

Sursa: BCR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top