Bilant ADR Centru dupa 7 ani de gestionare fonduri REGIO: Peste 1200 de proiecte depuse si proiecte contractate in valoare de peste 850 milioane euro

conferinta-centru-por.jpg

conferinta-centru-porPeste 575 milioane euro, adica mai mult de 120% din bugetul nerambursabil alocat Regiunii Centru prin Programul Operational Regional 2007-2013, au fost contractate si aproape 60% din aceste fonduri sunt investite in proiecte concrete si restituite beneficiarilor.

Acestea sunt rezultatele programului REGIO in cei peste sapte ani de la lansare si acestea sunt temele pe care Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru le-a discutat azi, 9 decembrie 2014, in cadrul Conferintei regionale privind stadiul implementarii Programului REGIO la nivelul Regiunii Centru. Evenimentul a avut si rolul de a prezenta participantilor cateva din obiectivele deja finalizate, prin cele peste 260 milioane euro folosite judicios pentru dezvoltare si pentru crearea de locuri de munca in cele sase judete din centrul tarii.

Cifrele au vorbit in altfel de date statistice la Conferinta regionala de la Alba Iulia. Asta pentru ca toti cei prezenti stiau de enormul interes pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare.

Peste 1200 de proiecte depuse in sapte ani, cu o valoare totala de peste 1,77 miliarde euro, adica o cerere de aproape patru ori mai mare decat alocarea regionala de circa 480 milioane euro. Iar proiectele contractate au o valoare de peste 850 milioane euro, ceea ce inseamna ca se pot atrage efectiv in dezvoltarea economico-sociala a judetelor Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu peste 1 miliard euro. Toti acesti bani s-au transformat in obiective urbane noi, in centre sociale, scoli modernizate, afaceri de succes, cetati si obiective de patrimoniu reabilitate, dar, mai ales in investitii si sisteme de infrastructura moderne, sustinand peste 4200 de noi locuri de munca.

Pe parcursul conferintei participantii au urmarit ce proiecte au fost implementate in zona metropolitana Brasov, unde s-a dezvoltat infrastructura sociala, rutiera si unde siguranta populatiei a fost pusa de municipalitate pe primul plan, precum si proiectele implementate in municipiul Targu Mures, care au permis reabilitarea retelei stradale si alte investitii in infrastructura sociala.

Reprezentantii judetului Harghita au expus modul in care fondurile Regio au sustinut dezvoltarea isi imbunatatirea conditiilor de viata ale varstnicilor si ale altor categorii defavorizate, care au nevoie de sprijin social.

Cei peste 50 de participanti la Conferinta au aflat cum elevii din municipiul Sibiu se bucura de conditii moderne de studiu, realizate cu fonduri nerambursabile. Experienta unei firme din Alba Iulia care a obtinut finantare pentru dotarea si dezvoltarea afacerii, cum si-a dezvoltat afacerea, cu cat a crescut cifra de afaceri, dar si recomandarile in privinta unui parcurs fluid in derularea unui proiect Regio, au fost prezentate de administratorul societatii, care a impartasit celor prezenti experienta lui de debutant in relatia cu finantarile europene.

Nu in ultimul rand, in cadrul Conferintei s-a vorbit de valorizarea turistica a Regiunii Centru si de obiectivele istorice deosebite ale acesteia, care sunt acum altfel aduse in atentia marelui public, printr-un proiect amplu, ce a permis reintroducerea in circuitul turistic a 18 biserici evanghelice de patrimoniu, din 4 judete ale regiunii.

Dupa prezentarea modului cum resursele europene au schimbat climatul economico-social din Regiunea Centru, prin rezultatele proiectelor, participantii au discutat despre noile oportunitati de finantare nerambursabila care vor fi derulate de ADR Centru in perioada 2015-2020. Tinand cont de obiectivele noii perioade de programare, Agentia si-a propus sa realizeze si o prognoza privind modalitatile de pregatire a viitoarelor cereri de finantare, care sa conduca la utilizarea eficienta a fondurilor UE in perioada 2014-2020. De aceea, participantii au fost informati despre noul format al programului REGIO si despre cateva din noile oportunitati de finantare. Nu in ultimul rand, atentia mass-media a fost captata si de premierea jurnalistilor care au colaborat cu ADR Centru si, in cursul anului 2014, au reflectat, pe diverse canale media, activitatea Centrului Europe Direct Regiunea Centru. 

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.