Blocaj national pe fonduri europene

monede4.jpg

Unul dintre cele mai importante programe prin care Romania putea lua fonduri UE, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), este intr-un blocaj prelungit care risca sa trimita in faliment afacerile din jurul lor.

Beneficiari disperati facand slalom intre datorii, angajati si credite, angajati care au plecat din mediul privat si au ajuns in proiecte europene pe care le considerau sigure, furnizori blocati, facturi neplatite, datorii accumulate. Asa stau in acest moment lucrurile printre beneficiarii POSDRU pentru care nu se mai fac decontari din luna iulie, dar carora nu li s-a spus ca nu au nicio sansa pana dupa octombrie. si chiar mai rau.

“Eu am avut noroc sa primesc 30% prefinantare. Dar sunt altii care nu au primit decat poate 10 sau 5%. iti dai seama in ce situatie se afla ei. si atunci ne intreaba la capatul programului cum ne-am indeplinit obiectivele, cum stau lucrurile la grupurile-tinta. Pai cum sa stea? Prost o sa stea daca tu ma blochezi in mijlocul proiectului”, spune coordonatoarea unui proiect de 500.000 de euro pentru piata fortei de munca.

“De ce suferim toti pentru hotiile unora?”

Noi am respectat regulile de joc, in mod responsabil, acordand atentia cuvenita contractului de finantare si cheltuirea banului public. Ce nu intelegem este de ce suntem bagati in aceeasi oala cu cei care nu au respectat regulile de joc. Nu ma indoiesc ca sunt si proiecte care au foarte multe inadvertente. Dar vrem sa se faca diferenta. Cei care au lucrat bine sa fie respectati si decontati, iar cei care au lucrat prost sa isi asume consecintele”, a declarat pentru “Adevarul Europa”, Corina Dragomirescu, unul dintre coordonatorii Academiei de Advocacy care deruleaza un proiect important finantat prin POSDRU.

Care este solutia? “De exemplu, un beneficiar de proiect care are relatia contractuala cu AM POSDRU, in momentul decontarilor stie care sunt cheltuielile eligibile si care nu, va deconta cheltuielile eligibile. Fiecare decont este verificat si validat. Extrapoland, Guvernul Romaniei sustine aceste validari din fonduri proprii si periodic (probabil la 6 luni) isi face decontul la Bruxelles, pentru o noua transa de fonduri europene. Daca Guvernul Romaniei a constatat ca a validat si platit cheltuieli neeligibile, nu are decat sa isi asume erorile, efectuand deconturile catre Bruxelles doar pentru proiectele bune. Nu are decat sa se intoarca prin parghiile sale catre beneficiarii incorecti si sa isi recupereze pagubele, dar sa nu blocheze pe toata lumea. De ce trebuie sa sufere toti beneficiarii de fonduri, pentru erorile sau «hotiile» unora?“, spune reprezentantul Academiei de Advocacy.

Dragomirescu explica de asemenea consecintele blocarii proiectului de care raspunde. “Sunt foarte mari, in lant si catre furnizori. Se pot pierde multe locuri de munca, se pot pierde colective rodate de lucru, experiente de lucru in proiecte, se pot inchide structuri, dar cel mai important, beneficiarii proiectului isi pierd increderea”, a mai spus Dragomirescu.

Proiecte intrate in conservare

De cateva luni, zeci de asociatii si firme implicate in programul POSDRU si-au redus activitatea, au concediat angajati, pentru a nu intra in faliment si a nu inchide definitiv proiectele. Intr-o astfel de situatie-limita a ajuns Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor (FDP), care tocmai a inceput procedurile pentru suspendarea a doua proiecte strategice (de cel putin 3 ani si cu valoare mare) si a unui grant, care insumeaza peste 30 de milioane de lei. Proiectele sunt derulate in parteneriat cu alte asociatii dn tara si din strainatate.

Angela Sima, director la departamentul relatii publice si atragere de fonduri, spune ca s-au redus la 30% salariile celor peste 100 de angajati existenti in toata tara, dar nu este o solutie. Angajatii sunt oameni pregatiti, de obicei prin stadii efectuate afara, in diferite domenii. Daca ii pierzi, este greu sa mai gasesti altii la fel de bine pregatiti: “Pe proiectul de ocupare durabila, echipele noastre au fost formate in ani de zile. S-a investit in ei, in stagii de pregatire si formare in Italia, la partenerul nostru de proiect. Lucrurile se fac cu o anumita metoda si nu sunt deloc simple. Somerii de lunga durata au o motivatie redusa, angajatorii sunt reticenti in recrutarea persoanelor din aceasta categorie sau din cea a oamenilor care nu au lucrat niciodata“, explica Angela Sima.

Un somer de lunga durata este descurajat, are impresia ca nu-si va mai gasi niciodata de lucru. Mai ales daca provine dintr-o categorie vulnerabila, oameni pe care firmele ii evita de obicei.

Mai intai trebuie sa ii redai omului increderea in sine, altfel toate cursurile de calificare vor fi in zadar. Ca sa fie durabila, calificarea trebuie sa fie potrivita pentru omul respectiv, dar sa tina cont si de nevoile angajatorului. Sunt doua entitati dificile, spune Sima. in afara somerului, trebuie convinsa firma ca are nevoie de acel om si ca relatia lor va fi reciproc avantajoasa si dupa ce se incheie perioada facilitatilor fiscale.

Angajatorului trebuie sa-i oferi resursa umana utila, nu doar pentru beneficiile de care se bucura o vreme“, explica Angela Sima. La finalul proiectului acesta, FDP trebuie sa demonstreze ca a ajutat 3.600 de oameni sa se integreze pe piata muncii.

Abandon scolar

La fel de complicat este si segmentul de prevenire a abandonului scolar, un proiect multiregional, pe 3 ani, si in valoare de 12,6 milioane de lei, prin care fundatia si-a propus servicii pentru 1.200 de copii cu risc garantat de a parasi sistemul de invatamant, in lipsa ajutarii lor, acordarea de burse pentru 180 de elevi aflati in aceasta situatie si deschiderea a 8 centre de tipul “scoala dupa scoala”.

Copiii acestia provin din familii disfunctionale si sarace, asa incat se lucreaza nu doar cu ei, ci si cu parintii lor. Daca nu o faci, sansele ca un copil sa termine liceul sunt zero. Sau daca in comunitatea respectiva, asa cum exista multe in rural si se intampla adesea la romi, educatia pare inutila si “neam de neamul lor” nu a facut macar opt clase.

Si cadrele didactice din zonele sarace sunt pline de prejudecati, asa incat totul porneste de la identificarea grupului-tinta si continua cu pregatirea dascalilor care participa la program si a directorilor din scolile respective.

Fabrica de mozaicuri pentru cei fara adapost

Singurul proiect care a scapat pana acum este cel al intreprinderilor sociale. Sunt doua fabricute cu angajati din categorii vulnerabile – persoane cu dizabilitati, fara adapost si romi. Ultima, o fabrica de mozaicuri din Bucuresti, s a fost inaugurata in luna mai. Are 18 angajati, tineri cu probleme, si, deocamdata, are asigurata desfacerea. Cu toate acestea, este in pericol, deoarece nu s-a rodat, iar un start-up are nevoie de mai mult timp pentru a se asigura un flux continuu si a deveni stabila.

Banii din proiect mai ajung doar pentru doua, trei luni, spune Angela Sima, dupa care nu se stie ce se va intampla. “Sunt 18 tineri din centre de plasament, cu dizabilitati, si romi, care vor ajunge din nou pe drumuri daca dispare finantarea“, spune Sima.

Activitatea acestor proiecte se va relua odata cu finantarea pe POSDRU. Daca fondurile vor intarzia mult, se va trece la concedierea angajatilor, cu speranta ca ei vor mai fi disponibili la termenul necunoscut la care se va relua finantarea. “Oamenii nu vor sa plece, tin la ceea ce fac, dar nu pot rezista fara bani“, explica Angela Sima.

3.600 pe persoane are de integrat pe piata muncii Fundatia pentru Dezvoltarea Popoarelor, dar sistarea platilor pericliteaza acest obiectiv.

Riscuri pentru Romania

Daca, pana in octombrie Romania nu reuseste sa raspunda corect si la timp deficientelor semnalate de CE, regulamentul oficial prevede:
1. Platile intermediare la nivelul axelor prioritare sau al programelor pot fi suspendate partial sau total de catre Comisie in urmatoarele cazuri:
(a) exista o deficienta serioasa in sistemul de management si control al programului care afecteaza fiabilitatea procedurii de certificare a platilor si pentru care nu au fost luate masuri corective sau
(b) cheltuielile indicate intr-o declaratie de cheltuieli certificata sunt legate de o neregularitate grava care nu a fost corectata.

2. Comisia poate decide suspendarea platilor intermediare partial sau total, dupa ce a dat Statului Membru posibilitatea de a-si prezenta observatiile in termen de doua luni (…) In cazul in care masurile necesare nu sunt luate de Statul Membru, Comisia poate sa decida anularea partiala sau totala a contributiei comunitare la programul operational.

Solutia disperarii: creditele bancare

Programul POSDRU este administrat de catre Ministerul Muncii. Ministrul Mariana Campeanu a declarat ca exista peste 1.700 de cereri de rambursare, in valoare totala de aproximativ 200 de milioane de euro, care n-au fost trimise de Autoritate la Comisie, din 2010 incoace. Daca s-ar fi trimis, gradul de absorbtie ar fi fost de 15%, nu de 7,73%, la cat a incremenit de aproape un an.

“Misiune aproape imposibila”

Intrebata de “Adevarul” daca a aflat, in cele patru luni scurse de la preluarea ministerului, care sunt motivele pentru care Autoritatea n-a trimis la CE respectivele cereri, Campeanu a raspuns: “Nu stiu, acum facem verificari. De cand am venit, tot facem verificari. Verificam de ne spetim. Poate este vorba de incompetenta sau, inclin sa cred, de rea-vointa“, a declarat ministrul Muncii, referindu-se la cei care s-au ocupat de POSDRU inaintea sa, adica la guvernarea PDL. De la sfarsitul primaverii, programul a intrat in procedura de presuspendare si pana nu se rezolva problemele identificate in ultimul audit al Comisiei, nu se stie ce va urma.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, spune ca, pe resurse umane, autoritatile trebuie sa convinga CE ca sistemul in sine functioneaza: “POSDRU este o situatie speciala. Este vorba de procedurile de presuspendare, pentru ca cei de la Comisie vor sa verifice, inainte de a mai face plati, daca sistemul functioneaza sau nu. Daca salvam programul, nu pierdem bani. Platile catre beneficiari continua in functie de resursele financiare de la buget“.

Termenul-limita pentru rezolvarea problemelor identificate de audit este 6 octombrie, si a fost fixat prin scrisoarea CE cuprinzand deficientele de sistem descoperite de Comisie. Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), Razvan Cotovelea, nu este prea optimist: “Sunt doua luni pentru a remedia disfunctionalitatile. Misiunea Ministerului Muncii este aproape imposibila“.

Imprumuturi bancare, in loc de fonduri europene

Statele aflate in intrerupere sau suspendare de plati au posibilitatea de a deconta din bugetul national si partea ce trebuia sa vina de la Comisie, urmand ca apoi sa recupereze fondurile respective. “Fiecare minister, in functie de resursele bugetare, poate face plati si apoi sa le deconteze de la Comisie, cand se reia finantarea europeana“, explica ministrul Orban.

In Europa este criza, insa, iar Ministerul Muncii nu are “disponibilitati” in buget, ci, dimpotriva, gauri, precum cea de la fondul de pensii.

Pentru a salva proiectele aflate in derulare si beneficiarii lor, firme sau organizatii neguvernamentale, Executivul se gandea sa foloseasca bani din privatizare pentru finantarea programelor, pana cand Comisia reia platile. Misiunea tripartita FMI – BM – Comisia Europeana a cerut Cabinetului Ponta sa incetineasca platile pe proiecte si sa nu foloseasca bani din privatizari, deoarece s-ar depasi deficitul stabilit.

Secretarul de stat Razvan Cotovelea a anuntat o noua solutie la care s-ar putea apela:  imprumuturi luate de pe piata bancara pentru toate programele europene cu finantare intrerupta, blocata, suspendata. O solutie care ar costa prea mult insa.

Starea de fapt a unui program de miliarde

Oficial, Ministerul pentru Afaceri Europene apreciaza ca este prematura o discutie legata de intreruperea platilor, insa prelungirea cu inca doua luni (incepand din august) a starii de fapt complica extrem de mult calculele beneficiarilor din proiectele aprobate prin POSDRU. Potrivit mai multor surse, beneficiarii sunt nevoiti in acest moment sa recurga la imprumuturi pentru a face decontarile si platile curente din proiectele pe care le au.

Intregul sistem POSDRU, sub semnul intrebarii

De la 1 iulie 2012, Romania nu mai trimite Comisiei Europene cereri de rambursare a cheltuielilor pentru POSDRU pana cand se va definitiva raportul misiunilor de audit ale CE din aprilie-mai. Acest lucru va avea loc, probabil, in cursul lunii octombrie. Numai dupa publicarea raportului se va putea aprecia daca se va recurge la o suspendare de plati sau la amenzi. O discutie pe aceasta tema este insa prematura acum“, a precizat, pentru “Adevarul Europa”, Cristina Mac, purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Ministrul Leonard Orban se astepta la un astfel de scenariu. La ultima discutie la Bruxelles, prespectivele nu erau prea optimiste in privinta POSDRU, iar pe alte doua programe operationale existau suspiciuni de frauda. Ministrul pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, a transmis numeroase avertismente. Unul dintre ele a venit dupa incheierea misiunii de audit pe POSDRU la una dintre dezbaterile interne legate de cresterea absorbtiei. “Ne aflam intr-o situatie pe care putem s-o calificam drept «moment de cotitura»“, a declarat Orban pe 6 iulie la Mamaia, referindu-se la faptul ca cele mai mari patru programe operationale se aflau, in acel moment, in fata unor evaluari importante din partea CE, iar POSDRU – programul care a trecut recent printr-un audit de la Comisie – nu pare sa fi iesit bine din acesta.

Expertii CE au depistat probleme majore atat in ceea ce priveste modul de functionare a sistemului, cat si felul in care au fost implementate proiectele. Aceste probleme nu ofera o perspectiva pozitiva pentru POSDRU in lunile urmatoare. Exista chiar pericolul suspendarii acestuia, a anticipat Orban.

CE a gasit probleme la toate proiectele

Au fost detaliate in cadrul acelei intalniri problemele care exista pe POSDRU. “Exista proiecte care au fost finantate, desi nu ar fi trebuit; in anumite situatii, procedurile si criteriile de eligibilitate au devenit «brusc flexibile»; la toate proiectele analizate de expertii CE in cadrul misiunii de audit au fost gasite nereguli; exista situatii in care, in cadrul unor proiecte strategice, cu valori intre 500.000 euro si cinci milioane euro, salariile au depasit 80% din banii alocati“.

Pe de alta parte, in randul beneficiarilor exista convingerea ca aceste salarii au fost acceptate pentru ca sunt sume extrem de consistente care se intorc direct la bugetul de stat, prin plata garantata a taxelor si impozitelor.

Ce spun expertii Comisiei Europene

Experti ai Comisiei Europene au confirmat insa, pentru “Adevarul Europa”, ca raportul de audit a fost finalizat si a ajuns deja in posesia autoritatilor de la Bucuresti.  Serviciile Comisiei Europene au trimis autoritatilor romane, la data de 7 august, versiunea in limba romana a proiectului de raport intocmit in urma misiunii de audit desfasurata in perioada 2 aprilie – 11 mai 2012 cu privire la POSDRU cofinantat din Fondul Social European, potrivit unor surse oficiale europene apropiate expertilor misiunii de audit pentru Romania. Autoritatile romane trebuie sa prezinte, in termen de doua luni de la primirea proiectului de raport de audit, observatiile lor cu privire la deficientele semnalate la sistemele de gestiune si control.

Verdict: deblocare sau suspendare

Dupa primirea observatiilor sau in absenta unui raspuns in termen de doua luni, Comisia va actiona in conformitate cu prevederile articolului 92 din Regulamentul (CE)  care se refera la suspendarea platilor si descrie situatiile in care se pot dispune masuri care merg pana la suspendarea totala. “Drept urmare, in acest moment, orice cerere viitoare de plata prezentata de catre autoritatile romane va trebui sa fie rezultatul unui sistem de gestiune si control care nu este afectat de deficientele identificate“, au mai precizat expertii contactati de “Adevarul Europa”.

In ceea ce priveste cheltuielile realizate pana in prezent din contributia Fondul Social European, Comisia va efectua platile aferente doar dupa ce autoritatile romane vor aplica masuri corective pentru a raspunde deficientelor de sistem identificate.

Sursa: Adevarul

5 thoughts on “Blocaj national pe fonduri europene”

 1. Malaescu Marian spune:

  Din pacate exista foarte multi oameni in tara noastra ca domunl Balici Mihai “intoxicati” si indoctrinati de catre sistem, nu este vina lor ca nu inteleg realitatea, ca nu inteleg ca noi cotizam o suma importanta la Fondul Solidaritatii Europene si nu luam inapoi decat 5-8 procente din aceasta contributie, nu inteleg realitatea in care traim iar cuvaintele hotie si minciuna pe care politicienii nostri le-au adus la rang de simbol in tara noastra, au o foarte mare influienta in modul de a perecepe lucrurile a marii majoritati. Este o munca si un efort imens in a atrage fonduri in tara nostra, se fac tot felul de sacrificii pentru a mentine proiectele pe linia de plutire, dar din pacate lucrurile frumoase, pozitive nu au cautare in tara noastra, primeaza scandalul si circul de tip OTV-ist.

 2. balici mihai spune:

  Intradevar , pentru doctoranzi ,este o problema , dar si eu am facut doua facultati grele-constructii si matematica si statul socialist nu m-a ajutat cu nimic , am facut pe toate concediile mele de odihna
  Acum ne-am obisnuit sa facem din asta o industrie , cred ca avem cei mai multi doctori in stiinta si generali de armata pe mp , apoi dupa ce termina doctoratul pleaca bine merci in Franta , SUA ,Germania , dar facuti pe banii acestui popor care nu are nici izmene pe el
  Trebuie regandite si aceste alocari in domenii care nu aduc nici un profit poporului roman care suporta aceste cheltuieli ,luind de la gura copiilor mancarea
  Culmea este ca UE se face ca ne da bani ,vede coruptia de la noi ,statul plateste din buget acesti bani , taind de la sanatate, de la profesori , de la muncitori si d-nii doctori dupa doctorat pleaca ca nu le convin salariile in Romania
  Noi munceam la cutremur la blocuri de la 7 dimineata pana seara la 11 -12 noaptea , fara sa cerem nimic suplimentar , ne-a dat grade onorifice Ceasescu , acum numeni nu face o ora voluntar , toti vor masina bengoasa , casa -vila ,bani in cont etc

 3. tymo spune:

  @balici mihai: este o problema, chiar una foarte mare. Un exemplu, bursele pentru doctoranzi care care nu au mai fost platite de cateva luni, iar ce s-a mai dat, au fost din fondurile proprii ale universitatilor. Cu ce este vinovat un doctorand care nu mai primeste bani de cateva luni, insa trebuie sa plateasca chirie, utilitati, sa participe la conferinte si sa publice articole, care toate aceste costa. Cum sa-ti indeplinesti obiectivele pentru teza de doctorat cand tu nu ai bani sa mananci. Esti nevoit sa-ti cauti job si sa o lasi balta cu doctoratul, cu toate ca ai fost obligat sa renunti la job. Nu are nici o vina fiindca alti smecheri au pradat cat au putut.

 4. balici mihai spune:

  Nu este nici o problema ca dau faliment aceste firme
  Stiti cat lua la aceste programe unii juristi cooptati in echipa de management al proiectului cca 100-200.000 de euro /2 ani , pe cateva contracte pe care le aviza (vezi cazul Craiova)
  -stiti cat luau unii colaboratorii care faceau cosiliere 2-3 ore/zi cate 200-300 de milioane de lei vechi/luna (vezi cazul Anastasoaie cu copii)
  -stiti cat lua un asa zis formator (om cu studii superioare si minim 5 ani vechime ) care tine cursuri de calificare dulgher/faiantar/ ospatar cca 50.000 lei/luna
  Culmea este ca cei de la UE s-au prins ca spaga era la nivel inalt de 30% din valoarea proiectului si masina functiona perfect la decontari din bugetul statului , unde s-au dus pe apa sambetei peste 2 miliarde de euro , ce nu mai pot fi recuperati de la UE , deci paguba finala in buzunarul amarasteanului de roman
  De aceea tipa o parte din beneficiari de aceasta blocare , dar in schimb nu tipa nimeni ca sunt blocate fondurile de la IMM , de la infrastructura ca acolo nu merge 30% spaga dintr-o lucrare care este controlabila , masurabila ,pe cand la POSDRU 80% pleca in salarii , si consilierile ,perfectionarile , intrunirile , schimburile de experienta , workshopurile care nu sunt masurabile ,verificabile si nici aducatoare de plus valoare
  O alta tampenie spunea un beneficiar de POSDRU ca ei platesc impozite ,pai cand primesti 3 milioane de euro , si cu parte nerambursabila 95% si cu TVA deductibil , iti convine sa dai 16% si sa iti ramana restul tie si statul destept plateste 3 milioane de euro la decontare ,pentru care se imprumuta la banca , ia inapoi 480.000 de euro si ramane dator cu 2.420.00 de euro plus cateva sute de mii de euro l dobanda la banca -buna afacere
  Destept stat care are grija de membrii sai
  Toate aceste nenorociri sunt de la UE,NATO care ne-au exportat coruptia generalizata ,ne-au distrus material si moral si trebuie urgent sa ne desfacem de aceste structuri mafiote
  Locul Romaniei este langa Rusia d-lui Putin si integrarea in spatiul CSI , alta varianta mai buna nu exista astazi
  Baroso este un portughez a carui tara este falimentara si acum fug toti in fosta colonie Mozambic ,unde acum 100 de ani ii impusca fara mila colonialistii portughezi

  1. beneficiar spune:

   Domnule Balici
   Din ce scrieti fara sa va aflati in treaba se vede ca nu ati inteles nimic din modul in care se desfasoara un astfel de proiect si cum se calculeaza bugetul lui. Daca exista cazuri cum le-ati prezentat, ele sunt devieri de la un management corect al unui proiect si nu au legatura cu ce se intampla in toate proiectele.
   Cat despre “Nu este nici o problema ca dau faliment aceste firme”, banuiesc ca sunteti in situatia in care traiti dintr-un salariu platit de altcineva, nu cred ca ati facut un loc de munca in viata Dvs. Falimentul a 2500 firme va face mai fericit?
   Painea de la gura copiilor Dvs. cum plastic va exprimati e asigurata de firmele de toate categoriile care sunt singurele care platesc taxe in aceasta tara si care creaza cat de cat locuri de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.