Bogdan Alecu (AM-PNDR): UE a propus un pachet de politici extrem de îndrăzneț, pentru România este o oportunitate majoră

UE.gif

Uniunea Europeană a propus pentru următoarea programare un pachet de politici extrem de îndrăzneţ iar pentru România reprezintă o oportunitate majoră această abordare, a declarat, marţi, Bogdan Alecu, director general adjunct al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR).

„Consider că, pentru următoarea programare, UE a propus un pachet de politici extrem de îndrăzneţ, dar acest lucru nu ar trebui să ne sperie. Consider că, în momentul de faţă, pentru România este o oportunitate majoră această abordare a Uniunii Europene. Practic, din strategia pentru biodiversitate (Green Deal) şi strategia „De la fermă la furculiţă”, ţintele propuse până în anul 2030 vizează reducerea cu 50% a pesticidelor chimice, reducerea pierderilor de nutrienţi cu cel puţin 50%, reducerea cu 50% a vânzărilor de substanţe antimicrobiene pentru animale şi în acvacultură, dar şi creşterea cu cel puţin 25% a suprafeţelor utilizate pentru agricultura ecologică raportate la suprafeţele agricole totale din UE de acum şi revenirea la elemente de peisaje bogate şi diversitate cu cel puţin 10% din suprafaţa agricolă”, a precizat Bogdan Alecu la webinarul „Raportarea României la strategiile UE în agricultură”.

În opinia sa, pentru îndeplinirea acestor obiective, abordarea trebuie să rămână echilibrată, pentru a nu crea ulterior prin politici „agresive” în aceste domenii probleme de securitate alimentară sau de natură socială prin scăderea producţiei agricole sau creşterea preţului alimentelor, cu efect direct asupra consumatorilor şi a economiei.

În ceea ce priveşte componentele de mediu, directorul general adjunct al AM- PNDR susţine că este nevoie de o abordare mai realistă a conservării acestora, care să integreze în mod efectiv acest domeniu cu aspecte relevante legate de dezvoltarea economică şi socială a zonelor vizate.

Cele mai importante procese de politici publice din UE pentru următoarea programare sunt: De la Fermă la Furculiţă (Farm To Fork), Pactul Verde European (Green Deal) şi Politica Agricolă Comună (PAC) – Planul Naţional Strategic.

În opinia oficialului AM-PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii, Green Deal va fi cea mai importantă politică pentru această perioadă de programare, restul politicilor fiind oarecum în urma acesteia şi interconectate între ele. „În ceea ce priveşte strategia „De la Fermă la Furculiţă şi obiectivele prezentate mai devreme, CE s-a angajat ca până la sfârşitul acestui an să trimită fiecărui stat membru o analiză a situaţiei actuale faţă de ţintele propuse. Să vă dau un exemplu: se ia un barem de pesticide, valabil pentru toate statele membre, dar în cazul României utilizarea pesticidelor, cel puţin în ultimii 30 de ani a fost destul de minimală pe terenurile agricole… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top