Buget UE la inaltimea provocarilor viitoare

euro_UE.jpg

Acum, cand Europa isi decide viitorul, UE are nevoie de un buget care sa fie adecvat obiectivelor urmarite si sa valorifice fiecare euro in beneficiul cetatenilor sai. Documentul de reflectie al Comisiei privind viitorul finantelor UE, propus de comisarii Corina Cretu si Günther Oettinger si publicat miercuri, 28 iunie, analizeaza optiunile avute in vedere pentru ca acest deziderat sa devina realitate. Aspectele asupra carora se apleaca acesta ocupa un rol central in cadrul dezbaterii initiate la 1 martie, odata cu prezentarea Cartii albe a Comisiei privind viitorul Europei, el prezentand posibilele implicatii bugetare ale optiunilor disponibile.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat: „Este timpul sa restructuram bugetul UE. Haideti sa-l simplificam si sa-l facem mai flexibil si haideti sa reflectam, cu ambitie si imaginatie, asupra modului in care putem sa-l transformam intr-un instrument puternic, care ne va ajuta sa inregistram un ritm de crestere mai rapid, conlucrand mai strans ca niciodata, si sa nu lasam pe nimeni in urma in aceasta economie globalizata.”

Comisarul Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget si resurse umane, a declarat: „Pentru ca Europa sa poata face fata noilor provocari, trebuie sa gasim surse de finantare. Putem fie sa cheltuim mai putin, fie sa identificam noi surse de venituri. Dar orice am face, fiecare euro investit din bugetul UE trebuie sa genereze valoare adaugata si sa aiba un impact pozitiv asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor.”

Cetatenii asteapta de la UE sa joace un rol mai important in noi domenii de politica precum migratia, securitatea interna si externa sau apararea. Europa ar trebui, de asemenea, sa isi pastreze rolul de prim-plan pe scena mondiala, in calitate de cel mai mare donator de ajutor umanitar si pentru dezvoltare, precum si de lider al luptei impotriva schimbarilor climatice. Aceste obiective vor trebui indeplinite avand la dispozitie un buget care va fi si mai mic dupa iesirea Marii Britanii din UE.

Documentul de reflectie analizeaza aceasta provocare si prezinta principalele elemente puse in discutie, structurate in jurul celor cinci scenarii ale Cartii albe. Pentru fiecare dintre acestea, implicatiile sunt diferite, atat in ceea ce priveste sumele alocate fiecarui obiectiv vizat, cat si in ceea ce priveste eventualele surse de finantare. Optiunile propuse merg de la reducerea cheltuielilor pentru politicile existente pana la majorarea veniturilor.

In plus, el stabileste caracteristicile de baza ale bugetului UE si traseaza principalele tendinte si evolutii in domenii de politica esentiale, cum ar fi agricultura si coeziunea. Documentul abordeaza, de asemenea, chestiuni generale cum ar fi valoarea adaugata a finantarii din partea UE sau corelarea dintre fondurile UE si reformele structurale din statele membre.

Sursa: europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.