Cand decide un business angel sa dea bani unui startup?

1280x670-10-80.png

Radu Atanasiu este profesor de Critical Thinking la Maastricht School of Management in Bucuresti si preda pe platforma Iversity (fondata la Berlin) primul Massive Online Open Course produs pentru Europa de Est.

Este si unul dintre cei mai activi investitori in zona tech, cu investitii atat in startup-uri de la noi cat si din restul Europei, si face parte din reteaua locala TechAngels (unde antreprenorii pot intra in contact cu o serie de investitori de tip angel). L-am intalnit in cadrul evenimentului Bucharest Entrepreneurship Forum, organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde a vorbit antreprenorilor si managerilor despre ce cauta un business angel inainte de a se hotari sa dea bani unui startup.

”De ce investesc angel investors in startup-uri? Pentru adrenalina si spiritul de comunitate”, a glumit Atanasiu, precizand ca nu exista o reteta speciala dupa care se ghideaza investitorii dispusi sa dea bani unui antreprenor la inceput de drum. in ceea ce il priveste pe el, decizia de a investi in startup-uri nu a fost conditionata speranta unei imbogatiri rapide, ci de energia si cunostintele in plus pe care le aduceau acele startup-uri.

Radu Atanasiu a facut si o scurta lista a lucrurilor pe care le cauta inainte de a decide de ofere o investitie unui startup.

O idee bine explicata. ”Trebuie sa imi placa si sa inteleg despre ce este vorba. Daca nu imi explici ce faci, nu voi investi”, spune el.

Un business scalabil. Potrivit lui Atanasiu, dinamica unei afaceri nu poate fi asigurata de o piata mica, de exemplu la nivelul unui oras. De aceea, sfatul sau este ca fondatorii de startup sa aiba inca de la inceput in minte posibilitatile de extindere ale afacerii cel putin la nivel national sau regional.

Fondatori dispusi sa vanda. Ok, nu spune nimeni sa iti vinzi afacerea imediat dupa lansare, insa ar fi ideal sa ai un plan pe termen lung, sa te gandesti macar, daca vei vrea sa faci un exit la un moment dat sau sa listezi compania. ”Daca imi spui ca nu te gandesti sa vinzi vreodata, nu mai avem ce discuta”, afirma Atanasiu. in acelasi timp, business angel-ul atrage atentia ca antreprenorii nu ar trebui sa se concentreze pe vanzarea afacerii unui VC. ”Un fond de investitii, la fel ca un angel investor, intra in afacerea ta pentru a iesi la un moment dat. Evident, va vrea sa iasa in castig, dar nu vrea sa isi cumpere afacerea”. Sfatul sau este ca in momentul in care te decizi sa vinzi, sa cauti un investitor strategic, de exemplu o companie de dimensiuni mari.

Continuarea articolului: start-up.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top