Care sunt judetele ce au atras cele mai multe fonduri europene

bani-716x300.jpg

Cele mai mari rambursari de fonduri europene alocate in perioada 2007-2013 au fost obtinute, de departe, de Bucuresti. Pentru cele aproximativ 3.900 de contracte de finantare incheiate in capitala pe toate programele operationale, rambursarile au atins 22,3 miliarde de lei (circa 5 miliarde de euro), potrivit unei statistici a Minsiterului Fondurilor Europene.

Pe urmatoarele locuri in clasament se situeaza judetele Cluj, cu 868 de proiecte, respectiv rambursari de 2,5 miliarde de lei (circa 550 milioane euro) si Iasi, cu 629 de proiecte si 2,37 miliarde lei (520 milioane euro) atrasi din fondurile europene.

La polul opus, judetele cu cea mai slaba performanta au fost Ialomita, cu 94 de proiecte si o absorbtie de doar 134 milioane lei (30 milioane euro), Salaj, cu 202 proiecte si 354 milioane lei (78 milioane euro), respectiv Giurgiu, cu 98 de proiecte si circa 400 milioane lei (88,5 milioane euro) absorbiti.

La nivel national au fost incheiate circa 16.000 de contracte de finantare prin programele operationale derulate cu fonduri europene, cu o valoare eligibila totala de 125 miliarde lei (33,6 miliarde euro). Sumele absorbite s-au ridicat la 60,8 miliarde lei (circa 13,5 miliarde euro).

In general, problemele intampinate in absorbtia fondurilor europene sunt similare la nivel national si pe toate programele operationale. Ele se refera in special la lipsa capacitatii administrative adecvate a structurilor responsabile de implementarea programelor si insuficienta capacitate si responsabilitate a beneficiarilor. Ceea ce a afectat insa cel mai mult absorbtia fondurilor au fost deficientele in functionarea sistemului de achizitii publice, fapt ce a dus la intreruperea sau suspendarea platilor de catre Comsisia Europenaa pe mai multe programe. Din acest motiv, reformarea sistemului de achizitii publice constituie principala prioritate pentru noua perioada de programare, sustin reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene.

Sursa: Arena Constructiilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.