In luna iunie a anului trecut, la solicitarea ECONOMICA.NET, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri ne comunica: 427 de clienti executati silit, garantii de 36,5 milioane de lei platite de stat bancilor. In mai 2017, Ministerul Finantelor raspunde: 561 de garantii executate silit, 45,9 milioane de lei contravaloarea garantiiilor platite de stat. in total 134 de clienti noi. Rata de default este deocamdata mica, de 0,4%, dar ritmul de neperformanta a inceput sa creasca. Din executarea garantiilor, statul nu a recuperat nici a zecea parte.
Valoarea totala a creditelor neperformante inregistrate pana in prezent a fost de 91,8 milioane de lei, circa 20 de milioane de euro, spun reprezentantii Ministerului Finantelor in raspunsul la o solicitare ECONOMICA.NET. in contul acestor neperformante, statul a platit pana in prezent 45,9 milioane de lei, putin peste 10 milioane de euro.
“Procentul de credite neperformante “Prima casa” reprezinta o rata de default de 0,4%, calculata in baza metodologiei Autoritatii Bancare Europene, metodologie utilizata de BNR in calcularea expunerilor neperformante”, spun reprezentantii Ministerului Finantelor.
In ceea ce privește recuperarea creditelor neperformante, din situatia transmisa de ANAF rezulta ca anul trecut a fost recuperata suma de 4,4 mil.lei. Mai exact, nici un million de euro, adica a zecea parte din valoarea garantiilor platita de stat catre banci. Frumusetesa este ca acest program continua, ba chiar e pe val, angajatii FNGCIMM plangandu-se ca trebuie sa faca ore suplimentare pentru a face fata solicitarilor de garantii, care au ajuns la un record de 500 de cereri pe zi.
Sumele garantate de FNGCIMM se platesc bancii creditoare de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice – Actiuni generale, si se recupereaza, prin executare silita, de catre organele competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de la beneficiarii finantarii garantate, persoane fizice, conform reglementarilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale. Mentionam ca toate aceste creante nevalorificate de catre stat sunt inregistrate la datoria publica, aflata oricum in crestere accentuata.
Pentru acest an, bugetul alocat programului Prima Casa este de 2,5 milioane de lei, stabilit inca de anul trecut prin Memorandumul pentru Strategia Programului Prima Casa pentru urmatorii cinci ani. Memorandumul prevede ca pentru anii 2018, 2019 si 2020 bugetul sa scada la 2 miliarde de lei, pentru ca in 2021 bugetul sa fie si mai mult redus, la 1,5 miliarde de lei.
Sursa: economica.net