Catedrala Romano – Catolica din Timisoara va beneficia de finantare pentru restaurare din fonduri europene

domul_large.jpg

Doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene, a semnat astazi, 4 mai, contractul de finantare pentru „Lucrari interioare si exterioare de renovare, conservare, reabilitare a cladirii Catedralei Romano – Catolice din Timisoara si a imprejurimii, in vederea integrarii in circuitul turistic national si international”.

Proiectul va fi realizat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

Valoarea totala a contractului este de 21.767.121,96 de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de MDRAPFE – AM POR (reprezentând 98% din valoarea eligibila a proiectului) este de 21.316.962,01 lei (4.811.955,31 de euro).

Proiectul are o durata de implementare de 51 de luni, iar lucrarile vor consta, in principal, in renovarea, conservarea si reabilitarea cladirii propriu-zise a catedralei (pe o suprafata totala de 1.490 mp.), a obiectivelor conexe, precum si a criptei si a pietrelor funerare ale personalitatilor care sunt inmormântate acolo. Dupa restaurare, se estimeaza ca numarul vizitatorilor va creste cu peste o mie de turisti (de la 19.800 de vizitatori pe an inainte de interventia asupra obiectivului de patrimoniu, la 20.988 de vizitatori).

„Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene constituie o prioritate absoluta a Guvernului, intrucât fondurile alocate României de Uniunea Europeana reprezinta o resursa foarte importanta pentru dezvoltarea pe termen scurt, mediu si lung a economiei si societatii românesti, precum si un element central al sustenabilitatii bugetare prin prisma caracterului nerambursabil al acestor fonduri. Prin contractul semnat astazi, vrem sa redam Catedrala Romano-Catolica timisorenilor si s-o integram in circuitul turistic national si international”, a precizat doamna viceprim-ministru Shhaideh. Pâna in prezent, prin Programul Operational Regional 2014-2020, au fost semnate 13 contracte de finantare, in valoare totala de 468,32 milioane de lei.

Sursa: mdrap.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.