CE: Dorim sa investim 1 miliard de euro in 2015 pentru a crea noi locuri de munca destinate tinerilor

tineri2.jpg

garantia-pentru-tineretComisia Europeana isi doreste sa puna la dispozitie, in 2015, suma de 1 miliard de euro din Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Prin aceasta schimbare, prefinantarea primita de statele membre ar creste substantial si un numar de 650.000 de tineri ar putea sa isi gaseasca mai usor de lucru.

Este binecunoscut faptul ca prima prioritate a CE este de a consolida competitivitatea Europei, de a stimula investitiile si de a crea noi locuri de munca. Planul de investitii in valoare de 315 miliarde de euro poate crea milioane de noi locuri de munca, insa se doreste ca tinerii sa poata trece de dificultati si sa poata patrunde mai usor pe piata fortei de munca. Astfel, Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI – Youth Employment Initiative) urmareste, in special, readucerea tinerilor in campul muncii sau reluarea de catre acestia a unor activitati de formare.

Statele membre au aderat la initiativa cunoscuta sub numele de „Garantia pentru tineret”, care urmareste sa le ofere tinerilor de sub 25 de ani locuri de munca de calitate, posibilitati de ucenicie sau de formare, in termen de patru luni de la terminarea scolii sau de la pierderea unui loc de munca. Anuntul va contribui la concretizarea acestei promisiuni, in conformitate cu angajamentul asumat de Comisie in programul sau de lucru pentru 2015.

Conform acestei propuneri, rata de prefinantare a Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor ar urma sa creasca, in cadrul alocarii bugetare pentru 2015, de la 1-1,5 % la 30 %. Statele membre care beneficiaza de aceasta initiativa ar putea, prin urmare, sa primeasca o treime din cele 3,2 miliarde de euro alocate imediat dupa adoptarea programelor operationale specifice. Se asteapta ca statele membre sa puna aceasta finantare imediat la dispozitia beneficiarilor de proiecte, sub forma unor plati in avans destinate proiectelor in cauza, aceasta masura urmand sa fie monitorizata indeaproape.

CE crede ca aceasta prefinantare accelerata ar putea urgenta acordarea de sprijin imediat, de care ar putea sa beneficieze intre 350.000 si 650.000 de tineri in acest an; in schimb, la actuala rata de prefinantare, numarul beneficiarilor din randul tinerilor s-ar inscrie doar intre 14.000 si 22.000.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie discutata la nivelul Parlamentului European si al Consiliului, care trebuie sa o adopte inainte ca ea sa poata intra in vigoare.

Context

Pentru a veni in completarea Fondului social european in statele membre cu regiuni in care somajul in randul tinerilor depaseste 25%, Parlamentul European si Consiliul au convenit sa creeze o Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI), special conceputa in acest sens. Finantarea din cadrul YEI cuprinde o alocare in valoare de 3,2 miliarde de euro provenind dintr-o linie bugetara specifica a UE (cu o concentrare a eforturilor in perioada 2014-2015), la care se adauga cel putin 3,2 miliarde de euro provenind din alocarile statelor membre in contul Fondului social european.

Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor vine in completarea Fondului social european pentru implementarea recomandarii privind Garantia pentru tineret, prin finantarea unor activitati de sprijinire directa a tinerilor care nu sunt incadrati profesional, precum si a celor care nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET) cu varste de sub 25 de ani sau, atunci cand statele membre considera adecvat, de sub 30 de ani.

Finantarea provenita din Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor poate fi utilizata pentru a sprijini activitati precum asigurarea primei experiente profesionale, propunerea de stagii si de ucenicii, educatie si formare suplimentara, sprijin pentru demararea unor afaceri pentru tinerii antreprenori, programe de oferire a unei a doua sanse persoanelor care au abandonat de timpuriu scoala si subventii salariale si pentru recrutare special concepute.

Accelerarea implementarii Garantiei pentru tineret a fost identificata drept o prioritate esentiala in orientarile politice formulate de presedintele Juncker.

Sursa: Comisia Europeana

One thought on “CE: Dorim sa investim 1 miliard de euro in 2015 pentru a crea noi locuri de munca destinate tinerilor”

  1. Daniel spune:

    That will be great!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.