CE: Romania poate recupera ajutoarele de stat incompatibile acordate drept despagubiri in urma anularii unei scheme de ajutor pentru investitii

money.jpg

ajutor de stat-investitiiDecizia a fost luata de Comisia Europeana care, in urma unei documentari in amanunt, a concluzionat ca despagubirile platite de Romania catre doi investitori suedezi ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca de fapt normele UE privind ajutoarele de stat.

Astfel, respectivii investitori sunt nevoiti sa ramburseze toti banii primiti, care reprezinta echivalentul sumelor acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata.

Decizia de a acorda despagubiri a fost luata in decembrie 2013, cand s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. Tribunalul a decis atunci ca Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema.

Retragerea in 2005 a schemei a favorizat unii investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat. Deoarece a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata. Comisia a decis astfel ca despagubirile platite reprezinta de fapt un ajutor de stat incompatibil si trebuie sa fie rambursate de catre beneficiari.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.