Ce s-a intamplat cu fondurile europene primite in domeniul agriculturii

agricultura-fonduri.jpg

agricultura-fonduriO masura de succes a programului dedicat dezvoltarii rurale, PNDR 2007-2013, a fost 112 “Instalarea tinerilor fermieri“. Prin aceasta masura tinerii au fost incurajati sa se mute in mediul rural, unde sa isi creeze propria ferma. Astfel, peste 131,6 milioane de euro bani europeni au mers catre 12.900 de fermieri, din care s-au platit efectiv pana la finele lui 2014 in jur de 270,1 milioane de euro.

Cu toate acestea, fermierii care au luat bani europeni au declarat o valoare adaugata bruta (VAB) de 14,9 milioane de euro, adica de doar 11,04% din targetul PNDR de 135 de milioane de euro. “Analizand valoarea VAB obtinuta de beneficiarii care au finalizat proiectele pana la sfarsitul anului 2012, se constata ca grupa de varsta cuprinsa intre 34-40 ani (la data semnarii contractului) a inregistrat cele mai mari valori. De asemenea, s-a constatat ca jumatate din beneficiarii care au finalizat proiecte in 2014 sunt absolventi doar de studii liceale, astfel ca peste 50% din VAB inregistrata provine din exploatatiile conduse de acestia“, conform raportului anual de progrese privind implementarea PNDR in 2014.

Mai mult, cuantumul total al investitiilor realizate de acesti fermieri se ridica la 131,6 milioane de euro fata de 378 de milioane de euro cat era targetul (34,8%), in conditiile in care acestia erau obligati sa investeasca minim 30% din grantul primit.

Mai multe detalii: www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.