CE: Sumele alocate agriculturii trebuie sa se cheltuie pe protejarea mediului si pe masuri de mediu

agricultura-300x225.jpg

Impartirea banilor europeni, respectiv a fondurilor nerambursabile dedicate fiecarei tari – fie ca este vorba de spre plati directe (subventii) sau de finantarea unor proiecte, este bine calculata dupa o schema ce sta la baza Politicii Agricole Comune, a explicat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Phil Hogan.

Oficialul de la Bruxelles a aratat in cadrul discursului sau de la Forumul ELO (European Landowners Organisation – Organizatia Proprietarilor de Terenuri) ca 30% din sumele alocate sectorului agricole de catre UE pana in 2020 trebuie sa se cheltuie pe protejarea mediului si pe masuri de mediu.

”Uniunea Europeana este pregatita sa faca fata provocarilor de mediu, iar in ceea ce priveste agenda 2030 aceasta trebuie aplicata in mod universal, iar asta inseamna faptul ca angajamentele noastre pentru ceea ce inseamna dezvoltarea sustenabila consideram necesar ca acestea sa se aplice atat in tarile intracomunitare, cat si in cele extracomunitare. Trebuie sa precizez inca odata faptul ca agricultura sustenabila reprezinta punctul central al masurii LEADER. In ceea ce priveste dezideratele privind indeplinirea obiectivelor pentru ceea ce inseamna agricultura sustenabila este important sa aplicam masuri inovative si tehnologii noi care sa ne ajuta sa producem mai mult, dar sa avem in acelasi timp si grija de mediu. Pentru a atinge progresul trebuie sa avem scopuri comune in ceea ce priveste politicile aplicate pentru a dezvolta o agricultura sustenabila”, le-a spus Phil Hogan celor peste 1.000 de fermieri prezenti la evenimentul organizat de ELO.

Angajamentul ferm al Comisiei Europene fata de comunitatile rurale este acela de a spriini prin toate mijloacele dezvoltarea durabila la sat. In acest context comisarul european a tinut sa sublinieze faptul ca in perioada 2014-2020 30% din fondurile PAC vor fi cheltuite pentru masuri de inverzire, tocmai pentru a proteja si a sprijini dezvoltarea durabila.

In contextul in care se asteapta o crestere masiva a populatiei globului, Politica Agricola Comuna incearca sa se adapateze conditiilor specifice. Tocmai de aceea, primul pas a fost acela de a aloca sume importante pentru ceea ce inseamna sprijinirea fermierilor care practica o agricultura sustenabila.

”Politica Agricola Comuna s-a schimbat tocmai pentru a face fata provocarilor din perioada imediat urmatoare. Asa cum se tot prognozeaza, populatia va inregistra in perioada urmatoare o cifra ingrijoratoare si important este sa invatam si sa stabilim masuri care sa ne permita sa facem fata acestor provocari. In trecut, PAC-ul nu s-a concentrat foarte mult pe dezvoltarea durabila. Acum avem o politica care are o pronuntata aplicare spre ceea ce se intampla pe plan mondial si se indreapta spre o politica de piata. Politica este ancorata la ceea ce intampla in economia mondiala. Trebuie sa avem o trecere in revista a ceea ce se intampla in lume. PAC-ul considera ca prioritara practicile ce duc la o agricultura ecologica”, a precizat comisarul Phil Hogan.

Este necesara implicarea sectorului privat
Conform datelor oficiale oferite de specialistii din cadrul Uniunii Europene, emisiile din agricultura au scazut cu 24% din 1990 pana in prezent, tocmai de aceea procesul trebuie continuat.

”Trebuie sa reducem emisiile de gaze cu efect de sera si mai mult. Sectorul agricol contribuie din ceea ce in ce mai mult la obtinerea de energie verde. Continuam sa lucram pentru identificarea de noi surse regenerabile. Nu trebuie sa uitam ca avem nevoie de investitii atat publice, cat si private. Sectorul privat are resursele pentru a transforma sectorul agricol. Aceasta situatie este valabila atat pentru statele membre ale Uniunii Europene, cat si in cele extracomunitare”, a adaugat Phil Hogan.

Fermierii nu asculta de sfaturilor celor ce se ocupa cu masurile de mediu

Specialistul Comisiei Europene este de parere ca la nivel european fermierii manifesta reticenta atunci cand li se cere sa se alinieze cerintelor mediului si de cele mai multe ori refuza dialogul cu specialistii responsabili de protectia mediului.

”In sectorul agricol exista probleme sistemice pentru ca cei care se ocupa de agricultura nu petrec suficient timp pentru a discuta cu cei care se ocupa de politicile de mediu. Acum suntem pe cale sa schimbam aceste lucruri, am reusit sa eliminam aceasta gandire inchisa a fermierilor. Incercam sa iesim din aceasta abordare si sa-i facem pe fermieri sa se gandeasca si la mediu atunci cand fac agricultura. (…) Exista actiuni concrete in favoarea tarilor mai putin dezvoltate. Asa cum am spus este important sa producem cantitati mari de mancare pentru a hrani populatia, dar este si mai important felul in care producem hrana. De terenul agricol or sa aiba nevoie si generatiile viitoare”, a concluzionat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.