Cei 40.000 Euro pentru romanii care vor sa faca afaceri, o sansa post-Brexit. Cand spune statul ca vor incepe Diaspora Start-up si Romania Start-up Plus

Start-up-Nation-Romania-01.png

Declansarea procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana a ridicat incertitudini pentru romanii aflati la munca in regat. In urma mesajelor transmise la redactie, StartupCafe.ro a solicitat oficial autoritatilor romane informatii privind situatia la zi a liniei de finantare Daspora Start-up, prin care romanii plecati in strainatate vor putea obtine fonduri europene de pana la 40.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri in Romania.

“Referitor la apelurile de proiecte Romania Start-up Plus si Diaspora Start-up, începând cu luna ianuarie 2017 la nivelul Autorității de Management POCU a inceput procesul de evaluare a proiectelor. Evaluarea se face de către personalul Autoritatii de Management, in ordinea depunerii, in baza unei metodologii si a unei grile. Estimam ca acest proces se va încheia pana la sfârșitul lunii aprilie, iar din luna mai se vor semna contractele de finantare”, ne-a transmis Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

In februarie 2017, acelasi minister ne-a comunicat, intr-o adresa oficiala, ca atunci evaluarea proiectelor depuse era abia “in pregatire” si urma sa iceapa in martie, pentru a fi icheiata in aprilie.

Reamintim ca in cele doua linii de finantare din cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, depun propuneri de proiecte mari mai intai organizatii – cum sunt administratiile locale, organizatiile non-guvernamentale, institutii publice centrale – care vor sa devina administratori de granturi.

Aceste organizatii au terminat inca de anul trecut depunerea proiectelor, care asteapta sa fie evaluate la Autoritatea de Management POCU de la minister, pentru ca abia apoi, proiectele selectate sa poata include persoanele care vor sa deschida mici afaceri cu bani de la UE.

Reamintim ca pe 29 martie, premierul britanic Theresa May a utilizat oficial articolul 50 al Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, pentru retragerea Regatului Unit din blocul comunitar. Intr-un proces de negociere care ar putea sa dureze aproximativ 2 ani, o parte dintre cetatenii celorlalte 27 de state UE, inclusiv romanii, care lucreaza in Marea Britanie ar putea sa-si piarda drepturile de care se bucura acum in regat.

In acest context, cititori ai StartupCafe.ro stabiliti in Marea Britanie, ne-au adresat la redactie intrebari rivind stadiul actual al liniei de finantare Diaspora Start-up, care ar ptea constitui un punct de plecare pentru deshiderea unor afaceri in Romania.

Romanii care se intorc din strainatate ar putea accesa si linia de finantare Romania Start-up Plus, care este disponibila pentru toti romanii, nu doar pentru cei din diaspora. In ambele situatii, insa, vor fi exclusi de la finantare cei care aplica avand domiciliul sau resedinta in Bucuresti si judetul Ilfov, acestea nefiind eligibile pentru acesti bani europeni.

Continuarea articolului: startupcafe.ro

Apelati cu incredere la consultantii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.