Cel mai mare program de cercetare din istoria UE a fost lansat: noul Horizon Europe – un buget de 95,5 mld. euro

Bani-pixabay.jpg

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, caruia i s-au alocat 95,5 miliarde de euro, cel mai mare buget european direcționat până acum pentru acest domeniu.

Horizon Europe este cel mai ambițios program-cadru al UE destinat cercetării și dezvoltare și, totodată, cel mai mare program transnațional de acest gen derulat vreaodată la nivel mondial, a anunțat Comisia Europeană.

Fonduri suplimentare vor fi distribuite acestui domeniu și prin investițiile sprinite prin Fondul Invest UE și Programul de cercetare și formare Euratom.

Câteva dintre țintele stabilite prin noul Horizon Europe:

  • crearea a circa 100.000 de locuri de muncă
  • un câștig pentru PIB va fi de până la 11 euro pentru fiecare euro investit
  • salvarea a peste 3 milioane de pacienți bolnavi de cancer, până în 2030
  • 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic, până în 2030

Bugetul de 95,5 miliarde de euro stabilit pentru perioada 2021-2027 include:

  • 5,4 miliarde de euro de la NextGenerationEU, pentru stimularea redresării și pentru sporirea rezilienței Uniunii Europene în viitor
  • o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de euro

Cei trei piloni ai programului:

  • Excelența științifică – va sprijini proiectele de cercetare prin Consiliul European de Cercetare (ERC), va finanța burse și schimburi pentru cercetători. De asemenea, pilonul urmărește crearea de noi piețe, condiții de muncă și competențe, în special în sectoarele cele mai afectate de pandemie.
  • Provocări globale și competitivitate industrială – va sprijini direct cercetarea privind capacitățile tehnologice și industriale, în domenii precum digitalul, energia, mobilitatea, alimentele și resursele naturale, și va stabili misiuni de cercetare la nivelul UE. În cadrul acestui pilon este prevăzută introducerea anumitor misiuni și parteneriate în domeniul cercetării, având ca obiectiv, de exemplu, orașe cu zero emisii de dioxid de carbon.
  • Europa Inovării – își propune să promoveze inovarea, prin consolidarea Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), să încurajeze integrarea afacerilor, cercetării, învățământului superior și antreprenoriatului… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top