Centrul de management integrat al deseurilor din judetul Covasna a fost pus in functiune

statie-deseuri-let.jpg

Centrul de management integrat al deseurilor realizat in urma cu doi ani in localitatea Let, printr-un proiect cofinantat din fonduri europene, a devenit operational incepand de luni, acesta urmand sa functioneze in cadrul unui sistem unitar de gestionare a deseurilor la nivelul judetului Covasna.

Centrul a fost construit in paralel cu inchiderea si ecologizarea rampelor urbane de gunoi de la intorsura Buzaului, Covasna, Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, proces inceput in urma cu aproape zece ani si va colecta toate deseurile menajere din judetul Covasna, care in ultimul an au fost transportate la Brasov.

Practic, aici s-a construit o mica uzina, care cuprinde, printre altele, o linie de sortare a deseurilor reciclabile, o statie de compostare si un depozit ecologic in care s-au investit peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, guvernamentale si locale.

Finalizat in urma cu doi ani, centrul nu si-a putut incepe pana acum activitatea, deoarece procedurile pentru desemnarea operatorului au durat foarte mult, licitatia fiind castigata in cele din urma de o firma din judetul Bihor, care are o experienta de peste un deceniu in domeniul managementului deseurilor.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, ca acesta este unul dintre cele mai mari si importante proiecte de mediu implementate in judet in ultimii 25 de ani.

“Suntem la capatul a zece ani de munca (…), este un pas important pentru judetul nostru, pentru ca am rezolvat problema gestionarii deseurilor pe termen lung (…), pe aproape 35 de ani. Este un proiect implementat de Consiliul Judetean Covasna, finantat cu aproape 20 de milioane de euro, din care 14 milioane din fonduri europene, 3,1 milioane de euro din bugetul de stat si 2,3 milioane de euro din bugetul judetului. Nicio unitate administrativ-teritoriala nu a trebuit sa contribuie financiar, Consiliul Judetean a pus toti banii. Prin acest sistem am inchis toate deseurile neconforme, nu numai de la sate, ci si de la orase, am finalizat acest Centru de management (…) si s-au creat 24 de noi locuri de munca“, a declarat Tamas Sandor.

Directorul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara de Management al Deseurilor, Ambrus József, a subliniat ca judetul Covasna este unul dintre primele din tara care au reusit sa operationalizeze acest sistem integrat. “Dintre cele 32 proiecte de acest fel din tara, finantate prin POS Mediu, in momentul acesta, dupa cunostintele mele, sunt doar doua operationale, iar unul este in Covasna. (…) Centrul a fost conceput astfel incat sa putem depozita deseuri pe termen lung, prima celula va fi umpluta cu deseuri in noua ani de zile (…), dar eu cred ca vom putea depasi acest termen. Mai sunt inca doua celule, care ne-ar putea ajunge (…) in jur de 35 de ani daca reusim sa selectam si sa valorificam deseurile reciclabile, respectand legislatia”, a declarat Ambrus Jozsef.

Secretarul de stat in Ministerul Mediului Laurentiu Neculaescu, prezent la eveniment, a afirmat ca judetul Covasna este un exemplu pozitiv in materie, in contextul in care tara noastra se confrunta cu numeroase situatii de infringement din partea Comisiei Europene pentru ca nu a inchis gropile de gunoi municipale si industriale, avand si un proces pe rolul Curtii Europene de Justitie.

Comisarul general adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Szép Róbert, a spus ca judetul Covasna a rezolvat pe termen lung problema deseurilor – a inchis toate deseurile neconforme si are pregatit un sistem care sa opereze conform normativelor europene.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.