Cerere de propuneri de proiecte 2016 a programului “Europa pentru cetateni”, componenta 1 “Memorie istorica europeana”

europa_cetateni.jpg

Comisia Europeana, prin Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA) de la Bruxelles, a deschis cererea de propuneri de proiecte 2016 « Memorie istorica europeana » a programului Europa pentru cetateni componenta 1.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 01.03.2016
Buget: 100.000 euro/proiect

Obiective generale:

 • contributie la intelegerea de catre cetateni a Uniunii, a istoriei si diversitatii acesteia;
 • de a creste gradul de constientizare a memoriei istorice, a istoriei si a valorilor comune, precum si a scopului Uniunii Europene

europa_cetateniObiectivele specifice realizate prin actiuni transnationale sau cu dimensiune europeana:

 • sensibilizarea publicului cu privire la memoria, la istoria si valorile comune ale Uniunii si la scopul Uniunii, si anume promovarea pacii, a valorilor Uniunii si a bunastarii popoarelor sale prin stimularea dezbaterii, a reflectiei si a dezvoltarii de retele;
 • incurajarea participarii democratice si civice a cetatenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai buna intelegere de catre cetateni a procesului Uniunii de elaborare a politicilor si prin promovarea oportunitatilor de implicare societala si interculturala si de voluntariat la nivelul Uniunii.

Potrivit ghidului beneficiarului, propunerile de proiect elaborate trebuie sa se inscrie in prioritatile anuale ale Comisiei, dupa consultarea Comitetului programului. ATENTIE! Comisia Europeana a inlocuit prioritatile anuale cu prioritati multianuale, ele sunt fixate pentru 2016, dar pot evolua.

Pentru componenta “Memorie istorica europeana”, prioritatile 2016-2020 sunt urmatoarele:

1. comemorarea evenimentelor istorice majore din istoria europeana recenta (in special, dar nu exclusiv, nazismul care a condus la Holocaust, fascismul, stalinismul si regimurile comuniste totalitare) si a victimelor acestora;
2. societatea civila si participarea civica in cadrul regimurilor totalitare;
3. ostracizarea si pierderea cetateniei in regimurile totalitare;
4. tranzitia democratica si aderarea la Uniunea Europeana (alte actiuni).

Aceasta componenta se refera si la alte momente definitorii si puncte de referinta in istoria europeana recenta. Se va acorda prioritate proiectelor care incurajeaza toleranta, intelegerea reciproca, dialogul intercultural si reconcilierea.

Tipuri de actiuni:

Componenta «Memorie istorica europeana» sprijina activitatile care incurajeaza reflectia asupra diversitatii culturale europene si a valorilor comune in sensul cel mai larg al termenului, tinand seama de egalitatea de gen. Fondurile pot fi puse la dispozitie pentru initiativele de reflectie asupra cauzelor regimurilor totalitare in istoria moderna a Europei si cele de comemorare a victimelor acestora.

Aceasta componenta include, de asemenea, activitati referitoare la alte momente decisive si puncte de referinta din istoria europeana recenta. In special, se va acorda preferinta actiunilor care incurajeaza toleranta, intelegerea reciproca, dialogul intercultural si reconcilierea ca mijloace de depasire a trecutului si de construire a viitorului, in special vizand generatiile mai tinere.

Pot depune proiecte: autoritatile locale si regionale, organizatii non-profit si ale societatii civile, asociatii ale supravietuitorilor, asociatii culturale, de tineret, educationale si de cercetare, asociatii ale oraselor infratite.

Numar de parteneri: un proiect trebuie sa implice organizatii din cel putin un stat membru. Se acorda prioritate proiectelor transnationale.

Bugetul maxim pentru un proiect: 100.000 euro.

Alte conditii:

 • se asteapta ca proiectele din cadrul acestei componente sa includa diferite tipuri de organizatii (autoritati locale, ONG-uri, institute de cercetare etc.) sau sa desfasoare diferite tipuri de activitati (cercetare, educatie nonformala, dezbateri publice, expozitii etc.) sau sa implice cetateni provenind din diferite grupuri tinta;
 • un proiect trebuie sa implice organizatii din cel putin un stat membru;
 • sa fie implementate la nivel transnational sau sa aiba o dimensiune europeana clara;
 • se acorda prioritate proiectelor transnationale;
 • sa dezvolte diferite tipuri de activitati (cercetare, expozitii, dezbateri publice, educatie nonformala etc.);
 • durata maxima a proiectului este de 18 luni;
 • proiectele trebuie sa-si demareze activitatile in perioada 1 august 2016-31 ianuarie 2017.

Data limita pentru depunerea propunerilor: 1 martie 2016 (orele 12.00 la Bruxelles).

Pentru toate componentele / masurile, s-a creat un sistem electronic de depunere a cererilor. Propunerile de proiecte trebuie sa fie depuse utilizand formularul electronic de cerere de grant (e-formularul).

Cererile pe hartie, trimise prin posta, prin fax sau prin e-mail NU sunt acceptate in vederea evaluarii ulterioare;

Ghidul beneficiarului explica pasii pentru crearea unui cod de identificare propriu si depunerea formularului electronic pentru cerere. Acest formular poate fi completat in limba romana.

Programul «Europa pentru Cetaṭeni» pune accent pe :

 • accesul echitabil al tuturor;
 • proiecte transnationale (tema transnationala sau parti interesate din mai multe tari sau solicitantii vizeaza publicul din mai multe tari);
 • dialog intercultural;
 • promovarea voluntariatului.

Cofinanṭarea pe aceasta componenta poate ajunge pana la 70%. Aceasta rata de finantare din partea Comisiei Europene este rezultatul unei analize statistice, nu ar trebui sa fie afisata in aplicaṭie.

Subventia se calculeaza pe baza unei finantari forfetare care sa acopere toate costurile eligibile: 

 • costurile directe cu personalul implicat in actiuni;
 • cheltuielile de deplasare si cazare ale participantilor la evenimente;
 • cheltuielile cu privire la/de interpretare/traducere necesare pentru punerea in aplicare a evenimentelor;
 • costurile de comunicare/publicare legate de evenimente;
 • costuri de coordonare generate de participarea mai multor organizatii;
 • costurile de cercetare si ale instrumentelor IT necesare actiunilor pregatitoare in cadrul actiunilor prevazute de proiect.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

Componenta 1 „Memorie istorica europeana” a programului Europa pentru cetateni 2014-2020

Text oficial prioritati 2016

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

2 thoughts on “Cerere de propuneri de proiecte 2016 a programului “Europa pentru cetateni”, componenta 1 “Memorie istorica europeana””

 1. Amarad-Claud.Trincka spune:

  am dori să știm dacă un ONG euro/american poate să facă un joint venture/partnership cu un ONG din România, pentru abordarea unor proiecte mai sus descrise.

  UIAR, România
  General Manager
  Amarad-Claudio Trincka

 2. ciurel gh spune:

  buna ziua,
  as dori sa stiu care cota de participare a UAT in acest caz (%)
  va multumesc
  ciurel gh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.