Cerere de propuneri de proiecte 2017 – programul COSME, Clustere orientate spre internationalizare in domeniul apararii si securitatii

proiecte-PNDR.jpg

Comisia Europeana a lansat o noua cerere de propuneri de proiecte 2017 a programului „COSME – Programul UE pentru Competitivitatea Intreprinderilor si IMM-urilor” 2014-2020.

Status: Activ
Depunere: 13 decembrie 2017
Buget: 800 000 EUR

Obiective

Obiectivul principal al prezentei cereri este de a sprijini grupurile europene de aparare si de securitate si organizatiile de retele de afaceri sa intensifice colaborarea transfrontaliera cu alte clustere industriale din afara domeniului apararii, sa dezvolte si sa puna in aplicare strategii comune in domeniile tehnologiilor, produselor si serviciilor cu „dubla utilizare” si spre tari din afara UE.

Conceptul de tehnologii, produse si servicii „cu dubla utilizare” deschide noi oportunitati de afaceri intr-o lume in care granitele dintre comunitatile civile si cele militare devin din ce in ce mai estompate. in 2013, domeniul de export pentru produsele cu „dubla utilizare” (inclusiv comertul intracomunitar) a reprezentat aproximativ 20% din totalul exporturilor UE (ca valoare). Solicitantii sunt incurajati sa se bazeze pe dimensiunea intersectoriala a pietelor cu dubla utilizare si pe diversitatea domeniilor de aplicare, in special prin implicarea diferitelor grupari si a organizatiilor de retele de afaceri implicate in lantul valoric si in sprijinul dezvoltarii industriilor emergente.

Aceasta cerere se bazeaza pe precedenta cerere „Clustere Go International“ din 2014, care a sprijinit crearea a 26 de parteneriate care implica 150 de clustere si care acopera 17 000 de IMM-uri din 23 de tari europene si este complementara cu cererea „Clusters Go International” (COS-CLUSINT2016-03-01) publicata la 23 martie 2017 (fisa de prezentare a UNCJR la data de 3 aprilie 2017).

Actiuni

Actiunile obligatorii care trebuie implementate sunt:

  • diseminarea tuturor activitatilor proiectului, stirilor, evenimentelor, marturiilor si a rezultatelor se va face prin sectiunea dedicata pentru parteneriate a Platformei Europene de Colaborare in domeniul Clusterelor (acronimul in engleza este ECCP);
  • activitati de invatare si monitorizare, cum ar fi promovarea schimburilor intre parteneriate si facilitarea invatarii prin experiente reusite si nereusite, precum si monitorizarea activitatilor de masurare a rezultatelor parteneriatului pe baza unui set clar de indicatori de performanta.

Actiunile posibile care trebuie puse in aplicare pot include urmatoarele (lista este neexhaustiva):

  • identificarea partenerilor strategici initiali in UE (de exemplu, prin realizarea unei complementaritati, a compatibilitatii si a pregatirii in ceea ce priveste strategia, competentele, capacitatile lingvistice, etc.),
  • dezvoltarea parteneriatului,
  • consultanta juridica pentru dezvoltarea unei reprezentari juridice pentru consortiu,
  • formarea identitatii consortiului,
  • colectarea de informatii,
  • planificarea colaborarii.

Solicitanti eligibili

Clustere, organizatii de clustere, retele de organizatii/entitati implicate in afaceri care sprijina IMM-urile, atat publice, cat si private sau partial publice/private, etc. din orice domeniu care poate fi complementar/conex apararii si securitatii (exemple din textul oficial al cererii: industria textila, industria jocurilor video, TIC, tehnologie medicala si biologica, energie, nanotehnologie, etc.)

Solicitantii trebuie sa fie persoane juridice:

  • stabilit intr-un stat membru al UE;
  • toti reprezentand o organizatie de cluster sau o organizatie de retea de afaceri implicata in sustinere imbunatatirea colaborarii, a retelelor si a invatarii in clustere de inovare si furnizare sau canalizarea unor servicii specializate si personalizate de sprijinire a afacerilor pentru a stimula inovatia in special in cadrul IMM – urilor, in conformitate cu acoperirea clusterelor de inovare date in sectiunea 1.2 (e), punctul 1.3 (s) si anexa I din cadrul „Cadrul UE pentru ajutoarele de stat pentru cercetare si dezvoltare” Dezvoltare si inovare „27;
  • inregistrate sau planificate sa fie inregistrate pe Platforma europeana de colaborare in domeniul clusterelor (ECCP).

Informatii suplimentare

  • Aplicatia trebuie depusa prin Portalul electronic al participantilor.
  • Parteneriatul de proiect trebuie sa fie format din minimum 3
    parteneri (clustere/asociatii de clustere, organizatii de afaceri, etc.) care provin din minimum 3 tari COSME.
  • Proiectele se implementeaza pe o perioada cuprinsa intre 12 si 24 de luni.
  • Partenerii trebuie sa reprezinte unul sau mai multe clustere si au obligatia sa participe la o singura aplicatie pentru aceasta cerere.
  • Fiecare membru al parteneriatului trebuie sa fie inregistrat (sau sa fi depus o cerere de inregistrare) pe Platforma europeana de colaborare pentru clustere.

Buget

Bugetul total alocat pentru cofinantarea proiectelor este estimat la 800 000 EUR.

Aceasta suma ar putea creste daca se pun la dispozitie credite bugetare suplimentare.

Grantul maxim pentru fiecare proiect va fi de 200.000 EUR. EASME se asteapta sa finanteze patru propuneri.
Ajutorul se limiteaza la o rata maxima de rambursare de 75% din costurile eligibile. EASME isi rezerva dreptul de a nu distribui toate fondurile disponibile.

Data de depunerea a aplicatiilor: 13 decembrie 2017.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul Solicitantului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top