Cerere de propuneri Initiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar: Detasarea de voluntari, inclusiv stagii de ucenicie pentru profesionisti

ajutor-voluntari.jpg

Prin aceasta cerere de proiecte se urmareste selectarea, pregatirea si detasarea de voluntari cu si fara experienta care sa duca la cresterea capacitatii Uniunii de a oferi ajutor umanitar in functie de problemele survenite in vederea consolidarii capacitatii si a rezistentei comunitatilor vulnerabile si afectate de dezastre in tarile terte, prin pregatirea in caz de dezastre, reducerea riscurilor dezastrului si prin imbunatatirea legaturii dintre ajutorul de urgenta, reabilitare si dezvoltare.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 30.10.2015
Buget: 8.400.000 euro

fonduri-voluntari-ueMai mult, cererea isi propune sa consolideze capacitatile organizatiilor de implementare de origine si gazda care participa sau intentioneaza sa participe la initiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

Ce organisme sunt eligible pentru finantare

Toate organizatiile (solicitanti si parteneri) care raspund la prezenta cerere, fie in calitate de organizatii de origine, fie gazda, trebuie certificate pentru initiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

Solicitantii sunt organizatii de origine certificate conform initiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

Partenerii sunt organizatii gazda certificate conform initiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

Propunerile de proiecte ce implica organizatii de origine si gazda care au aplicat pentru certificare in termenul de depunere a cererilor de participare vor fi incluse in fazele de verificare a eligibilitatii si in fazele de evaluare. Cu toate acestea, selectia acestor propuneri de proiecte va depinde de rezultatul procesului de certificare.

La formarea unui consortiu, organizatiile de origine certificate si cele gazda certificate pot include ca parteneri alte organizatii specializate in orice domenii relevante pentru obiectivele sau actiunile proiectului pentru a contribui cu experienta lor specifica.

De asemenea, organizatiile de origine si gazda pot include ca asociati alte organizatii specializate in orice domenii relevante pentru obiectivul actiunii. Acesti asociati joaca un rol real in actiune. Ei nu au o relatie contractuala cu Comisia si nu trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate la care se face referire in prezenta sectiune. De exemplu, pot fi societati private care functioneaza pe baza de profit. Asociatii trebuie mentionati in formularul electronic.

Partenerii trebuie sa trimita o procura ce va fi semnata de persoanele autorizate sa angajeze legal organizatia, permitand astfel candidatului sa actioneze in numele partenerilor.

Un proiect trebuie sa implice cel putin trei organizatii de origine certificate din trei tari diferite si trei organizatii gazda certificate.

Activitati eligibile

Aceasta cerere de propuneri include doua componente:

A. Stagii de ucenicie si utilizarea de profesionisti fara experienta
B. Detasarea de profesionisti cu experienta si/sau utilizarea comuna a profesionistilor cu si fara experienta

Pentru proiectele din componenta A, perioada de ucenicie a voluntarilor candidati poate fi utilizata pentru rafinarea evaluarii nevoilor si identificarea organizatiilor gazda pentru detasare.

Pentru proiectele din componenta B, organizatiile gazda pot avea rol de platforma pentru implementarea de activitati de consolidare a capacitatii in comunitatile locale, in regiuni sau la nivel national.

Activitatile sustinute prin prezenta cerere pot fi urmatoarele:

1. selectia, recrutarea si pregatirea voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;
2. stagiile de ucenicie;
3. detasarea;
4. activitati de consolidare a capacitatii si de asistenta tehnica, printre care:

  • studii/vizite pentru delimitarea domeniilor/punere in corespondenta si analiza;
  • seminarii/ateliere/conferinte;
  • observarea/formarea la locul de munca;
  • vizite de schimb de personal/proiecte de infratire;
  • monitorizare si evaluare;
  • revizuiri/evaluari ale organizatiei;
  • asistenta si indrumare;
  • facilitare de reuniuni de lucru/consolidarea echipei;
  • cursuri de formare/formarea formatorilor;
  • invatamant la distanta/seminarii online/cursuri online deschise si in masa (MOOC);
  • consultanta;
  • schimb de bune practici/invatare reciproca;
  • exercitii de simulare/evaluari de raspuns;

5. activitati de promovare a implicarii voluntarilor online, precum si a voluntarilor angajati pentru sustinerea actiunilor Voluntarilor UE pentru ajutor umanitar;

6. activitati de comunicare cu respectarea recomandarilor si a cerintelor minime ale Planului de Comunicare aferent initiativei Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar.

Proiectele din componenta B trebuie sa includa o componenta de consolidare a capacitatii si/sau de asistenta tehnica. Minimum 15% din costurile directe eligibile vor fi costuri de activitate pentru consolidarea capacitatii si/sau asistenta tehnica.

Participanti eligibili

Urmatoarele persoane, daca au varsta minima 18 ani, vor fi eligibile sa aplice ca voluntari:

  • cetateni ai Uniunii Europene; si
  • persoane avand nationalitatea unei tari terte, dar cu resedinta pe termen lung intr-un stat membru.

Candidatii voluntari pot fi:

  • profesionisti fara experienta, mai ales proaspat absolventi cu mai putin de cinci ani experienta profesionala si mai putin de cinci ani experienta in actiuni umanitare; si
  • profesionisti cu cinci ani de experienta profesionala in functii de responsabilitate sau de expertiza.

Voluntarii candidati care au obtinut un rezultat pozitiv in urma stagiului standard de formare pentru initiativa Voluntari ai UE pentru ajutor umanitar si a evaluarii aferente pot fi considerati voluntari ai UE pentru ajutor umanitar si vor fi eligibili pentru detasare.

In plus, acei voluntari candidati carora li s-a solicitat sa treaca printr-un stagiu de ucenicie vor trebui sa il incheie cu evaluare pozitiva.

Proiectele trebuie sa inceapa intre 1 aprilie 2016 si 31 iulie 2016, avand o durata maxima de 24 de luni.

Candidaturile pentru proiecte care sunt programate sa dureze o perioada mai scurta sau mai lunga decat cea specificata in prezenta cerere de propuneri nu vor fi acceptate.

Nu se vor acorda prelungiri ale perioadei de eligibilitate ulterior duratei maxime.

Bugetul total alocat cofinantarii proiectelor in cadrul prezentei cereri de propuneri este estimat la 8.400.000 EUR.

Grantul maxim alocat unui proiect nu va depasi 700.000 EUR. Cererile de granturi mai mici de 60.000 EUR nu vor fi avute in vedere pentru finantare.

Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA) preconizeaza finantarea a 25 de propuneri.

Cererile de granturi trebuie elaborate intr-una dintre limbile oficiale ale UE, utilizand formularul electronic (e-Form) conceput special in acest scop. Formularul electronic este disponibil pe internet la urmatoarea adresa: https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

Formularul de cerere electronic completat integral trebuie trimis pana la ora 12.00 (ora Bruxelles-ului) din data de 30 octombrie 2015.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top