Cetateanul si drepturile lui

Desi pare de la sine inteles ca in treburile publice cetateanul este stapin (adica suveran) in realitate lucrurile in lume si la noi stau destul de diferit.
Foarte adesea cetateanului i se ascund fapte foarte importante invocindu-se caracterul asa-zis secretal faptelor. Acest caracter nu poate fi verificat de o instanta obiectiva. Asa incit, a declara niste documente secrete poate fi o cale, o “coperta”pentru obscurizare.

In campaniile electorale toti politicienii, la nivel local sau central, promit posibilul si imposibilul desi stiu ca mint. Din pacate nimeni nu-i sanctioneaza in nici un fel. Lumea se asteapta sa fie mintita. Acesta e simptomul cel mai grav. Demisia cetateanului de la principalul lui drept: acela de a-i sanctiona pe cei alesi. Prin interpelare, prin petitii in media, prin scrisori, in cele din urma prin vot.

Suveranitatea cetateanului incepe cu dreptul total de a fi respectat si incheind cu progrese vizibile in viata lui individuala si sociala.
Cetateanul trebuie sa simta ca e stapin, ca totul se face pe banii lui, interesul lui. Dreptul lui incepe cu mai binele edilitar, cu ordine publica, cu mediu propice, cu ajutor consistent pentru a gasi o slujba, o locuinta, transport civilizat, spectacole publice de calitate si terminind cu informatii detaliate si consultare in toate deciziile importante. Cetateanul trebuie sa fie gata oricind sa ia locul celui pe care il critica si in mod dedicat sa se puna in slujba concetatenilor.
Si ultimul lucru care a trebui sa-l preocupe ar fi confortul personal, satisfacerea vanitatii si cu atit mai putin imbogatirea.
Putem spera intr-un orizont de timp rezonabil la un asemenea tip de cetatean, la un asemenea tip de viata publica? 

SPECTATOR

About Romania Reala

Romania Reala

0 thoughts on “Cetateanul si drepturile lui”

 1. Anca spune:

  Domnilor jurnalisti , riscati sa fiti sanctionati de poporul roman ca si cei 322 de parlamentari. Sunteti rupti de realitate !!!!!!!!
  Noi , cei multi , ne dorim ca jurnalistii sa se ocupe de lucruri mai serioase . Ne-am dori de exemplu sa se descopere macar cateva privatizari facute in mod dubios si sa se scoata la iveala adevarul .
  Domnilor , pe noi nu ne intereseaza ce cumparaturi face presedintele , ne intereseaza de ce anumite persoane raman in functii chiar si dupa controale facute de corpul de control al primului ministru desi s-au facut rapoarte ca s-au gasit ilegalitati si nereguli .
  Pe mine personal m-ar interesa de ce nu pot sa-mi recuperez banii pentru cocediu INGRIJIRE COPIL , desi am un proces castigat si o sentinta civila din 11.05.2005 .
  Cate vieti ar trebui sa traim in aceasta tara incat lucrurile sa decurga normal pentru un cetatean obisnuit ? De ce nu faceti ceva pentru ca viata noastra , a tuturor , sa se apropie de normal ???!!! Ne place sa credem ca poporul roman mai este caracterizat inca de bun simt .
  Un jurnalist curajos , care vrea sa se afirme as vrea sa-l provoc la realizarea unui reportaj despre SC.NECTAR.SA Pascani.
  Pentru relatii , va rog sa ma contactati la 0741 608 991 .
  Va multumesc !

 2. Daca foloseste la ceva, suntem cel putin doi care spera la un asemenea cetatean si un asemenea tip de viata publica.
  Politicienii insisi (de cei adevarati, vorbesc) au nevoie de acest control, de acest impuls, de aceasta motivatie ca sa poata urni lucrurile din loc… Si de forta pe care CETATENII o pot transfera celui care-i reprezinta la un moment dat…
  INDIVIZII nu au acelasi efect, oricat de numerosi ar fi. Dovada – puterea (slaba) a institutiei care-i reprezinta (singura care-i reprezinta)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.