Cheltuielile pentru investitii, mai mici cu 30% in primele noua luni. Cheltuielile de personal, mai mari cu 22%

Deficitul bugetar s-a situat in primele noua luni la 6,8 miliarde de lei, (0,81% din PIB), fata de 6,5 miliarde de lei (0,78%) in primele opt luni si 3,7 miliarde de lei (0,49%) in ianuarie-septembrie anul trecut. Cheltuielile pentru investitii au inregistrat un recul de 30%, in contextul in care veniturile au crescut cu mai putin de 9%, iar cheltuielile s-au majorat cu 10,5%, in mare masura din cauza unor costuri de personal mai mari cu 22%. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 12,1 miliarde lei, respectiv 1,4% din PIB, fata de 17,3 miliarde lei, 2,3% din PIB, in aceeasi perioada anul trecut.

Pentru intreg anul, Guvernul tinteste un deficit de aproape 3% din PIB. O mare parte a deficitului bugetar se inregistreaza in general in Romania in ultimele doua luni ale anului, cand statul realizeaza o parte importanta a cheltuielilor.

Potrivit informatiilor transmise de Ministerul Finantelor, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 180,4 miliarde lei, reprezentand 21,6% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Au crescut fata de anul trecut incasarile din contributiile sociale (+16,1%), din impozitul pe salarii si venit (+9,1%) si din veniturile nefiscale (+17,4%).

Incasarile din impozite si taxe pe proprietate au scazut cu 12,1% fata de perioada similara din 2016, scaderea fiind determinata, in principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe constructii speciale.

Incasarile din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii au crescut cu 64,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind determinata, in principal, de evolutia incasarilor aferente contributiei datorate pentru medicamente, precum si pentru contractele cost-volum/cost-volum-rezultat finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

In ceea ce priveste veniturile din TVA, acestea au inregistrat o scadere cu 0,3% fata de primele noua luni ale anului 2016, pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2016.

Totodata, din februarie 2017 se reflecta in incasari si efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%. incasarile din accize au fost cu 4% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, fiind influentate de reducerea nivelului acestora pentru unele produse energetice incepand cu 1 ianuarie 2017. Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt in suma de 7,5 miliarde lei.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top