Cat ne costa banii gratis

Exemplu: POS CCE

Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE)

IMM cu peste 10 angajati si cifra de afaceri in jur de 4 mil. Euro, productie achizitie utilaje in valoare de 1,4 milioane Euro – aprox 1 milion UE (aprox 70%).

Pentru grant de 1 milion, 0,4 milioane contributie proprie TEORETIC
PRACTIC se cheltuie 1,4 mil. din buzunar sau de la banca si se deconteaza 1 milion ( sau exact 70% din suma cheltuita din care se scad cheltuielile neeligibile, speze bancare, taxe si comisioane, dobanda si comisioane constituire garantii).

Deci dobanzi + comisioane cel putin 10%/an din suma imprumutata respectiv 140 mii an x 5 ani perioada de implementare a proiectului. Totusi pentru a fi corecti trebuie facuta analiza cu dobanda la sold.

TVA-ul nu este o cheltuiala eligibila. (bine TVA -ul se deduce da la suma asta trebuie activitate nu gluma).

Scrisoarea de confort neangajanta. (nu luam in calcul scrisoare de garantie ca nu e cazul si e mult prea scumpa). Cost mai putin de 100 Euro.

Scrisoarea de confort angajanta costa mai mult, cam cat acordarea unui credit, caci se face analiza similar ca pentru credit si se ia procent….

Garantiile. Autoritatea de management propune pentru beneficiari aducerea de garantii pentru implementarea proiectului (stabilite la 50% din valoarea alocarii financiare nerambursabile), respectiv pentru perioada post-implementare, pentru a se asigura ca beneficiarul va mentine destinatia investitiei trei pana la cinci ani (procentul este de 15-20% din valoarea alocarii financiare nerambursabile).

Alte cheltuieli neeligibile, altele decat cele prevazute in lista cheltuielilor eligibile din ghid (spre exemplu: avize, mijloace de transport marfa s.a)

… si s-ar putea sa mai fie…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.