Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a finalizat documentatia pentru cele doua capete ale autostrazii Pitesti-Sibiu, considerate de specialisti cele mai usor de realizat, deoarece sunt singurele care nu traverseaza muntii, valoarea celor doua contracte fiind estimata la 3,1 miliarde lei (679 milioane euro), cu TVA.
Autostrada Pitesti-Sibiu, parte din Autostrada Bucuresti-Nadlac (A1) ar permite traficul neintrerupt pe autostrada intre Capitala si frontiera cu Ungaria.
Autostrada de circa 123 kilometri ar fi prima care ar trece muntii, facând legatura intre Muntenia si Transilvania, peste Muntii Carpati. Autostrada a suferit mai multe amânari in ultimii ani din cauza efectuarii mai multor studii asupra celor cinci variante de traseu.
In martie, CNAIR a anuntat ca a primit documentatia tehnica aferenta studiilor de fezabilitate pentru sectiunile 1 si 5 pentru a le evalua conformitatea cu normele in vigoare.
”In cursul saptamânii trecute, CNAIR a transmis catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP), spre validare, documentatiile de atribuire aferente sectiunilor 1 si 5 ale viitoarei autostrazi Sibiu – Pitesti”, se arata in comunicatul publicat luni.
Lotul 1 aferent sectiunii 1, Sibiu-Boita, are o lungime de 13,2 kilometri, iar traseul autostrazii va incepe in zona localitatii selimbar, la intersectia cu centura Sibiului.
Valoarea estimata a contractului este de 911,3 milioane lei (199,2 milioane euro), cu TVA. Durata contractului este de noua ani, dintre care un an perioada de proiectare, trei ani perioada de executie, iar cinci ani perioada de garantie a lucrarilor.
Sectiunea 5 este cuprinsa intre Curtea de Arges – Pitesti si are o lungime de 30,35 km. Traseul autostrazii va incepe in zona localitatii Curtea de Arges si ”va continua traseul paralel cu râul Arges pâna la actuala centura a municipiului Pitesti”, se arata in comunicat.
Valoarea estimata a contractului este de 2,18 miliarde lei (480 milioane euro). Durata contractului este de 10 ani si cuprinde un an perioada de proiectare, patru ani perioada de executie si cinci ani perioada de garantie a lucrarilor.
Sursa: News.ro